Deducerea personala in 2023

::D112, salarizare
Forum rules
:: limbajul folosit in acest forum va fi unul civilizat, in limita subiectelor din topicurile deschise.
:: orice manifestare necivilizata (agresiune verbala, comportament neadecvat, reclama abuziva fara legatura cu forumul) va duce la stergerea contului de user.
:: pt. inscriere USER NOU la acest FORUM, folositi linkul https://profox.ro/forum-register/
viorel1955

Re: Deducerea personala in 2023

Post by viorel1955 »

Faptul ca guvernul este atat de darnic cu deducerile (pe hartie) este sublim, numai daca ai de unde sa le acorzi. Problema este cum vom face cu aceste deduceri defalcate, daca Suma Deducerilor EXCEDE VENITUL NET ??? Rezultatul ar fi un VENIT BAZA DE CALCUL al impozitului in rosu (negativ). In astfel de situatii pana acum limitam deducerea la valoarea VENIT NET adica DED PERSONALA DE BAZA=VENNET si rezulta VENIT BAZA DE CALCUL=0. Acum sa vedem pe unde scoatem camasa
ca venitul net trebuie impartit pe 3 posturi de deducere baza, ded_a, ded_b ? Matematica clara. Nu mai zic ca din imparteala si rotunjiri mai poate ramane cate ceva si in VENIT BAZA DE CALCUL. Iata un exemplu, unu are 3000 incadrare, lucreaza sa zic 112 ore, are 26 ani si 4 copii. Care sunt deducerile si care este VENITUL BAZA DE CALCUL pentru calculul impozitului ? Daca pui 0 in baza de calcul practic ai rupt logica statul. (adica nu mai poate fi verificat cum trebuie). Deci trebuie sa umbli la deduceri. La care ? Singura solutie ar fi ponderarea celor 3 deduceri cu (oreluc+oreco+orecm) da nu stiu daca ne inchidem pe VENIT NET=0 .
Last edited by viorel1955 on 05 Feb 2023, 13:03, edited 1 time in total.
mgabi

Post by mgabi »

Gand la gand ... si eu sciam in timp ce postai :)))
Daca deducerea depaseste venitul (fractie de luna de ex.) ... ce sume trecem la rubricile alea de deducere?
Voi cum diminuati deducerea? Proportional din fiecare element sau la rand?

Eu m-am gandit sa reduc din deducere in ordine: scad copiii, apoi ded.pt.tineri apoi ded.de baza daca mai trebuie redus ceva.
Asa ar fi mai practic pt. ca nu ma mai incurc cu dif. de rotunjiri daca fac proportional.

PS: Dati-mi si mie un exemplu de constructii care pot beneficia de 200lei reducere ... ca pe mine nu ma mai duce capul!
Daca sunt constructii/agro nu trebuie sa aiba minim 3000 tarifar si sa se incadreze la "facilitati" ?

PS2: Voi ati vazut ca au ametit rau faza cu pilon 2 la facilitati?
mgabi

Post by mgabi »

Off topic: Toata lumea de pe aici lucreaza duminica la pranz ? :mrgreen:
viorel1955

Post by viorel1955 »

@ mgabi Nu poti sa iei de unde iti vine, stabilind tu prioritatile ! Ori proportional, ori ponderat cu orele lucrate. O sa incerc si una si alta. Cu aritmetica stau bine. Oricum una din ele va fi prin diferenta. Ma irita faptul ca astia nu gandesc nici cat o gaina. O sa le fac maine o scrisoare si o sa-i rog sa-si bage in koor impartirea care au facut-o la deduceri.
viorel1955

Post by viorel1955 »

@ mgabi Constructorii au minim 4000 si agricultorii 3000 dar nu primesc deducerea de 200 daca beneficiaza de facilitati. Asa am citit pe undeva dar am uitat unde :lol: Si eu am capul tandari.
mgabi

Post by mgabi »

Ba pot sa impart deducerea cum vreau cat timp nu am o procedura stabilita prin lege! Ca sa nu mai vorbesc ca nu are importanta si nu afecteaza nicaieri faptul ca alegi o metoda sau alta de "imparteala"

Singura conditie din codul fiscal se refera la deducerea personala (adica aia totala):

Art.77
(2) Deducerea personală cuprinde deducerea personală de bază şi deducerea personală suplimentară şi se acordă în limita venitului impozabil lunar realizat.

Partea frumoasa (sic!) este ca in CF este definit venitul impozabil la toate tipurile de venituri (pfa, chirii, asocieri ...) cu exceptia veniturilor din salarii unde nu exista definitia nicaieri! Asa ca o putem doar deduce (=baza de calcul al impozitului)

Ce-i drept, cum ai spus tu (cu proportie) este mai simplu ca formule (si cod) si pe varianta asta merg si eu:

deducere_efectiva=min(venitBrutImpozabil-contributii-alte_deduceri,deducere_totala)

Varianta proportionala:
dedsuplcopii_efectiva=dedsuplcopii * (deducere_efectiva/deducere_totala)
dedsupltineri_efectiva=dedsupltineri * (deducere_efectiva/deducere_totala)
dedbaza_efectiva=deducere_efectiva-dedsuplcopii_efectiva-dedsupltineri_efectiva

Varianata "prin alunecare":
dedbaza_efectiva=min(dedbaza,deducere_efectiva)
dedsupltineri_efectiva=min(dedsupltineri ,deducere_efectiva-dedbaza_efectiva)
dedsuplcopii_efectiva=min(dedsuplcopii ,deducere_efectiva-dedbaza_efectiva-dedsupltineri_efectiva)
mgabi

Post by mgabi »

viorel1955 wrote: 05 Feb 2023, 13:41 @ mgabi Constructorii au minim 4000 si agricultorii 3000 dar nu primesc deducerea de 200 daca beneficiaza de facilitati. Asa am citit pe undeva dar am uitat unde :lol: Si eu am capul tandari.
Asta spun si eu, au facilitati deci nu pot avea aia 200 scutiti.
Doar ca in structura D112 apare si scutirea de 200lei la zona cu/fara facilitati si nu inteleg de ce. Eu am ignorat campurile alea deocamdata ....

200 scutire se da doar la CIM cu norma intreaga, functie de baza, cu brut de 3000. Pai in conditiile astea beneficiaza de facilitati!
Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca la constructii am 4000 minimul!!!

Stie cineva de un exemplu de constructii/agro cu scutirea aia minune de 200 (adica sa nu primeasca facilitati) ?
gabi123

Post by gabi123 »

Ref.facilitati agricultura+200lei Se pare ca daca un angajat la o sc ce beneficiaza de facilitati e detasat ,nu mai beneficiaza de facilitate dar poate beneficia de cei 200 (?)
https://www.avocatnet.ro/articol_61850/ ... Bilor.html

Ref. daca venitul net e mai mic decat deducerea , se supara validatorul daca lasam deducerea intreaga si nu o ajustam ? E3_14 nu are formula si deci nici validare ma gandesc (legea zice ca nu pot sa acord deducere mai mult decat venitul) Acuma de fapt in 112 ce se cere deducerea calculata sau acordata ?
cornels

Post by cornels »

mgabi wrote: 05 Feb 2023, 14:37 Stie cineva de un exemplu de constructii/agro cu scutirea aia minune de 200 (adica sa nu primeasca facilitati) ?
Presupun ca atunci cand firma nu realizeaza 80% venituri din agric./ind.alim. si deci nimeni nu beneficiaza in acea luna de facilitati, cei cu salariul fix 3000 vor beneficia de 200 neimpozabili.
viorel1955

Post by viorel1955 »

@mgabi Ok ! Mai scrisesem niste prostii, dar era deviere dela subiect.
Post Reply