Deducerea personala in 2023
Forum rules
:: limbajul folosit in acest forum va fi unul civilizat, in limita subiectelor din topicurile deschise.
:: orice manifestare necivilizata (agresiune verbala, comportament neadecvat, reclama abuziva fara legatura cu forumul) va duce la stergerea contului de user.
:: pt. inscriere USER NOU la acest FORUM, folositi linkul https://profox.ro/forum-register/
:: limbajul folosit in acest forum va fi unul civilizat, in limita subiectelor din topicurile deschise.
:: orice manifestare necivilizata (agresiune verbala, comportament neadecvat, reclama abuziva fara legatura cu forumul) va duce la stergerea contului de user.
:: pt. inscriere USER NOU la acest FORUM, folositi linkul https://profox.ro/forum-register/
Re: Deducerea personala in 2023
Da, cooperativele au cooperatori dar pot avea si angajati cu CIM (de ex. contabilul). Eu am avut cooperativa care avea si un angajat (nu era membru al cooperatiei)
Da. Angajarile se fac doar cu CIM. Pentru a deveni cooperator, trebuie sa fii cooptat iar apoi aprobat in Adunarea Generala. Mai nou nu prea se mai fac cooptari, deci cooperatorii sunt doar aia vechi si sunt pe cale de disparitie. Cand raman doar 5 ccoperatori, cooperativa se desfiinteaza si patrimoniul este preluat de alta cooperativa. Pentru cei cu CIM se depune Revisal.
-
viorel1955
Salut baieti ! Am o nelamurire mai mult legislativa, decat relativ la program. In programul meu am in ordine asa :
Coasigurati unde operez sot,sotie, parinte1, parinte 2 -max 3 persoane
Nr Intretinuti operez nr de persoane in intretinere -max 4 persoane
Nr copii operez nr total de copii - fara limita
La ce folosim aceste campuri, stim deja.
Iau in considerare un salariat generic care are : o mama coasigurata si 5 copii minori . Da ? Mama fiind coasigurata este evident si intretinuta.
Deci campurile mele se complecteaza cam asa :
Nr intretinuti = 4 persoane (mama+3 copii)
Nr copii = 5 persoane (adica copii)
In acest caz 3 din cei 5 copii produc o dubla deducere, atat pe deducerea de baza, fiind intretinuti cat si pe deducerea suplimentara fiind minori.
Ma bazez pe ceea ce spune OG 16/2022 40. Articolul 77 Alin (5) citez :
(5) Persoana în întretinere poate fi sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie,
rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pâna la gradul al doilea inclusiv,
ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc lunar 20% din salariul de
baza minim brut pe tara garantat în plata.......
Este corecta judecata mea ?
Coasigurati unde operez sot,sotie, parinte1, parinte 2 -max 3 persoane
Nr Intretinuti operez nr de persoane in intretinere -max 4 persoane
Nr copii operez nr total de copii - fara limita
La ce folosim aceste campuri, stim deja.
Iau in considerare un salariat generic care are : o mama coasigurata si 5 copii minori . Da ? Mama fiind coasigurata este evident si intretinuta.
Deci campurile mele se complecteaza cam asa :
Nr intretinuti = 4 persoane (mama+3 copii)
Nr copii = 5 persoane (adica copii)
In acest caz 3 din cei 5 copii produc o dubla deducere, atat pe deducerea de baza, fiind intretinuti cat si pe deducerea suplimentara fiind minori.
Ma bazez pe ceea ce spune OG 16/2022 40. Articolul 77 Alin (5) citez :
(5) Persoana în întretinere poate fi sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie,
rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pâna la gradul al doilea inclusiv,
ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc lunar 20% din salariul de
baza minim brut pe tara garantat în plata.......
Este corecta judecata mea ?
Salut ! Ce ai spus este corect.
-
viorel1955
Multumesc Aurelian !
Eu la persoane intretinute trec numarul total de persoane in intretinere. Faptul ca nu mai conteaza peste 4 la calculul deducerii, este alta poveste dupa parerea mea. In CF scrie "4 si peste", adica 4 sau mai multe.
Nu ma complic cu atatea variabile, am doar o sectiune cu toate persoanele in intretinere. In D112 ii contorizez pe si trec in sectiunea de coasigurati doar pe cei care nu figureaza "copil" (adica minor).
Este adevarat ca acum a trebuit sa am separat si numarul de copii scolarizati si a mai aparut un camp in calculul salariului ...
Nu ma complic cu atatea variabile, am doar o sectiune cu toate persoanele in intretinere. In D112 ii contorizez pe si trec in sectiunea de coasigurati doar pe cei care nu figureaza "copil" (adica minor).
Este adevarat ca acum a trebuit sa am separat si numarul de copii scolarizati si a mai aparut un camp in calculul salariului ...
Asta doar daca ai 4+ persoane in intretinere.
In ultima structura d112 se spune: Nomenclator 5 - Tip asigurat A,B Din 01/2023 s-a scos tip asigurat=49,50 si s-a adaugat tip asigurat=51,52,53
A_1 = (1-6,8-15,18-2227-30, 34,36,40,46,25,48,50, 49,51,52,53)
(tipurile 3,34,36 se declara doar sectiunea A)
pentru agricultura codul A_1=48 a ramas valabil.
-nu am spus ca nu mai este valabil; doar ca salariatii din agricultura fara facilitati beneficiari de scutire 200 neimpozabili se vor trece la cod 53; nu este prima data cind un salariat se poate incadra la mai multe tipuri.
Da, salariatii fara...