in oug16/2022 avem urmatoarele modificari la art.77 din codul fiscal:
(2) Deducerea personală cuprinde deducerea personală de bază și deducerea personală suplimentară și se acordă în limita venitului impozabil lunar realizat.
....
(10) Deducerea personală suplimentară se acordă astfel:
a) 15% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru persoanele fizice cu vârsta de până la 26 de ani, care realizează venituri din salarii al căror nivel este de până la nivelul prevăzut la alin. (3);
b) 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 ani, dacă acesta este înscris într-o unitate de învățământ, părintelui care realizează venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora.
Dupa parerea mea aceste doua aliniate se bat putin cap in cap, cel putin la b) de la aliniatul (10).
Sa presupunem ca salariu minim brut pe tara va fi 3000 lei in ianuarie 2023.
Intrebarile mele:
1. un salariat cu venitul brut 6000 lei si doi copii minor in intretinere va beneficia de 200 lei deducere suplimentara?
2. un salariat in varsta de 24 ani cu salariu de 6000 lei va beneficia de deducere suplimentara 450 lei = 3000 *15/100 ?
Deducerea personala in 2023
Forum rules
:: limbajul folosit in acest forum va fi unul civilizat, in limita subiectelor din topicurile deschise.
:: orice manifestare necivilizata (agresiune verbala, comportament neadecvat, reclama abuziva fara legatura cu forumul) va duce la stergerea contului de user.
:: pt. inscriere USER NOU la acest FORUM, folositi linkul https://profox.ro/forum-register/
:: limbajul folosit in acest forum va fi unul civilizat, in limita subiectelor din topicurile deschise.
:: orice manifestare necivilizata (agresiune verbala, comportament neadecvat, reclama abuziva fara legatura cu forumul) va duce la stergerea contului de user.
:: pt. inscriere USER NOU la acest FORUM, folositi linkul https://profox.ro/forum-register/
-
costin_mentor
Re: Deducerea personala in 2023
M-am edificat:
b) se acorda in orice conditii (relativ la venitul brut)
in timp ce deducerea pentru 26 se acorda doar daca venitul < salariu minim + 2000
b) se acorda in orice conditii (relativ la venitul brut)
in timp ce deducerea pentru 26 se acorda doar daca venitul < salariu minim + 2000
-
costin_mentor
Cum va ganditi sa evidentiati in D112 in sectiunea E3 sumele din detasari nationale/transnationale?
Personal nu vad decat o solutie: sa aplic regula de 3 simpla la salariul realizat proportional cu perioada detasarii din luna.
Personal nu vad decat o solutie: sa aplic regula de 3 simpla la salariul realizat proportional cu perioada detasarii din luna.
Nu ma complic deocamdata ... sa-mi introduca suma impozabila (care se adauga la brut) si suma neimpozabila.
Nu ma intereseaza cum si-au calculat-o! Sa se spele cu ele pe cap, ca si asa nu intereseaza pe nimeni legile, mai au putin si vor cere sa lucram noi in locul lor!
Noi trebuie sa ne batem capul cu fiscalitatea, economistii devin majoritatea doar mobila de birou, nu iau atitudine, nu protesteaza, nu cer lamuriri sau norme clare ... trebuie sa faca programatorii toate astea si CULMEA este ca incepe sa para normala situatia asta.
Am foarte putini economisti printre clienti care chiar stiu ce fac si cu care pot discuta aplicat. Marea majoritate asteapta sa-i invat eu ce sa faca in propria lor meserie.
Nu ma intereseaza cum si-au calculat-o! Sa se spele cu ele pe cap, ca si asa nu intereseaza pe nimeni legile, mai au putin si vor cere sa lucram noi in locul lor!
Noi trebuie sa ne batem capul cu fiscalitatea, economistii devin majoritatea doar mobila de birou, nu iau atitudine, nu protesteaza, nu cer lamuriri sau norme clare ... trebuie sa faca programatorii toate astea si CULMEA este ca incepe sa para normala situatia asta.
Am foarte putini economisti printre clienti care chiar stiu ce fac si cu care pot discuta aplicat. Marea majoritate asteapta sa-i invat eu ce sa faca in propria lor meserie.
Din cate vad deducerea 2023 are cam 3 parti (sa vedem 112 cate campuri noi va introduce) :
1- ded.de baza - pentru un venit < sal.minim+2000 (adica <5000 de la 1.1.2023) Se tine cont in formula de calcul de persoanele in intretinere Perosoanele astea sunt cam de 2 feluri:
- care se atribuie doar unuia dintre soti : sot,sotie,copil, alt membru cu grad<2, cu venit<20% din sal.minim ,fara tereneuri , etc
- care se pot atribui ambilor parinti : copii<18 ani
Ded.de baza se calculeaza cu o formula % * sal.minim
2- 10.a) ded.suplimentara - ptr salariatul<26 ani , cu venit <sal.minim+2000 , suma=15% din sal.minim
3- 10.b) ded.suplimentara - ptr fiecare copil<18 ani ,numai unuia din parinti suma=100 lei/copil
Toate deducerile astea se pot lua numai la locul principal de munca
1- ded.de baza - pentru un venit < sal.minim+2000 (adica <5000 de la 1.1.2023) Se tine cont in formula de calcul de persoanele in intretinere Perosoanele astea sunt cam de 2 feluri:
- care se atribuie doar unuia dintre soti : sot,sotie,copil, alt membru cu grad<2, cu venit<20% din sal.minim ,fara tereneuri , etc
- care se pot atribui ambilor parinti : copii<18 ani
Ded.de baza se calculeaza cu o formula % * sal.minim
2- 10.a) ded.suplimentara - ptr salariatul<26 ani , cu venit <sal.minim+2000 , suma=15% din sal.minim
3- 10.b) ded.suplimentara - ptr fiecare copil<18 ani ,numai unuia din parinti suma=100 lei/copil
Toate deducerile astea se pot lua numai la locul principal de munca
Atentie:
3- 10.b) ded.suplimentara - ptr fiecare copil<18 ani SCOLARIZAT ,numai unuia din parinti suma=100 lei/copil
Deci nu pt. toti copiii vei avea ded. suplimentara de 100lei.
3- 10.b) ded.suplimentara - ptr fiecare copil<18 ani SCOLARIZAT ,numai unuia din parinti suma=100 lei/copil
Deci nu pt. toti copiii vei avea ded. suplimentara de 100lei.
-
costin_mentor
legat de detasari (transnationale sau nationale); eu pentru un caz ca asta calculez salariul realizat in functie de cate zile/ore a lucrat, cu alte cuvinte nu am un camp special unde introduc valoarea 'detasarii'.
Eu imi dau seama ca un CIM este detasat doar daca ma uit in tabela detasari, daca ma uit in tabela stat nu este nici o diferenta intre un CIM detasat si un CIM 'normal'.
din acest motiv am intrebat cum gestionati declararea in d112 a detasarii.
Eu imi dau seama ca un CIM este detasat doar daca ma uit in tabela detasari, daca ma uit in tabela stat nu este nici o diferenta intre un CIM detasat si un CIM 'normal'.
din acest motiv am intrebat cum gestionati declararea in d112 a detasarii.
Eu am inteles asa:
In D112 cer valoarea indemnizatiilor (diurnelor), nu salariul pe periada detasarii.
Eu nu mi-am pus problema detasarilor pana acum, stiu ca indemn. de detasare este de fapt tot o diurna (pe langa salariu) si nu o tratam pana acum distinct de alte diurne.
Acum a trebuit sa pun cele 4 tipuri de "diurne" :indemnizatii de deleg/detasare/detasareExtern/mobiltate ... si la fiecare suma neimpoz/suma impozabila (care se adauga la realizat).
Voi cum ati inteles?
In D112 cer valoarea indemnizatiilor (diurnelor), nu salariul pe periada detasarii.
Eu nu mi-am pus problema detasarilor pana acum, stiu ca indemn. de detasare este de fapt tot o diurna (pe langa salariu) si nu o tratam pana acum distinct de alte diurne.
Acum a trebuit sa pun cele 4 tipuri de "diurne" :indemnizatii de deleg/detasare/detasareExtern/mobiltate ... si la fiecare suma neimpoz/suma impozabila (care se adauga la realizat).
Voi cum ati inteles?
-
viorel1955
Am rasfoit si eu documentatia ptr deduceri. Acuma, din discutiile dumneavoastra as dori sa inteleg si eu, luam drept referinta BRUT-ul total sau excludem sumele neimpozabile (detasari, imdemnizatii si alte de genul) ? Undeva in lectura am intalnit o remarca, "Noutate: se elimina deducerea de 40% asupra venitului brut." Adica ? Cum ar venii, ce vrea sa spuna autorul ?
PS @mgabi are dreptate, armata asta contabili, chiar paraziteaza pe spatele nostru. Imi vine sa le rup gura cand ii aud, "lasa draga ca face programul". Da, programul face, pentru ca niste fraieri ca noi, nu au sambata, nu au duminica, nu au sarbatoare, fumeaza 40 de tigari pe zi, pentru ca pe ei, sa nu-i intereseze nimic.
PS @mgabi are dreptate, armata asta contabili, chiar paraziteaza pe spatele nostru. Imi vine sa le rup gura cand ii aud, "lasa draga ca face programul". Da, programul face, pentru ca niste fraieri ca noi, nu au sambata, nu au duminica, nu au sarbatoare, fumeaza 40 de tigari pe zi, pentru ca pe ei, sa nu-i intereseze nimic.
-
costin_mentor
Am ajuns si eu la aceiasi concluzie ca mgabi legat de detasari.
Viorel, 'deducerea de 40% asupra venitului brut.' se refera la venituri din activitati independente, nu are nici o treaba cu salariile.
Viorel, 'deducerea de 40% asupra venitului brut.' se refera la venituri din activitati independente, nu are nici o treaba cu salariile.