Implementare

::D406 SAF-T
Forum rules
:: limbajul folosit in acest forum va fi unul civilizat, in limita subiectelor din topicurile deschise.
:: orice manifestare necivilizata (agresiune verbala, comportament neadecvat, reclama abuziva fara legatura cu forumul) va duce la stergerea contului de user.
:: pt. inscriere USER NOU la acest FORUM, folositi linkul https://profox.ro/forum-register/
Post Reply
mrapi

Implementare

Post by mrapi »

Salutare
exista neplatitori de tva care sunt incadrati la contribuabili mijlocii si care din 2023 vor depunde declaratia 406,legat de ei am gasit pe grupul saf-t urmatorul raspuns dat de dl Theodor:
"problema pregătirii declarației informative D406 de către operatorii economici care nu sunt înregistrați ca plătitori de TVA nu este abordată (încă) în Ghid, deoarece mulți sunt fie între cei care nu depun D406 sau sunt mici contribuabili - cu obligația de raportare peste începând peste aproape 18-20 de luni de acum încolo.
Pentru Payments - partea de plăți către terți și Purchase Invoice din Secțiunea Source Documents - vor completa cu codurile aplicabile conform nomenclatorului de TVA - achiziții nedeductibile 100% (deoarece nu deduc TVA, dar plătesc integral suma de TVA către furnizorii lor).
Pentru partea de Sales Invoices și Payments - încasări de la terți - vor completa cu taxele aplicabile - nu cu TVA căci nu emit facturi cu TVA (deci 000, respectiv 000000 dacă insistați să comunicați că TVA = 0). Alte coduri de taxe sunt aplicabile după caz - dacă apar pe facturi - de exemplu WHT."

in concluzie,neplatitorii de tva vor raporta tva pentru facturile de achizitii(Purchase Invoice) si pentru plati(Payments)?
adica vom incarca si la plati tva-ul aferent,adica daca avem plata partiala pe facturi cu cote multimple de tva facem un nou tip de tva la incasare?

ce parere aveti?
avir

Re: Implementare

Post by avir »

Salutare,

-platitor de TVA:
371=401 100
4426=401 19
>
371 D 100 TaxType 300 TaxCode = 301101 TaxAmount 19
401 C 100 TaxType 300 TaxCode = 301101 TaxAmount 0 / TaxType 000 TaxCode = 000000 TaxAmount 0
4426 D 19 TaxType 300 TaxCode = 301101 TaxAmount 0 / TaxType 000 TaxCode = 000000 TaxAmount 0
401 C 19 TaxType 300 TaxCode = 301101 TaxAmount 0 / TaxType 000 TaxCode = 000000 TaxAmount 0

- neplatitor de TVA:
371=401 119
>
371 D 119 TaxType 300 TaxCode = 351101 TaxAmount 0 / TaxType 000 TaxCode = 000000 TaxAmount 0
401 C 119 TaxType 300 TaxCode = 351101 TaxAmount 0 / TaxType 000 TaxCode = 000000 TaxAmount 0

Nu cred ca o sa ne oblige sa tranzactionam sub nici o forma valoarea TVA in cazul neplatitorilor dar e posibil sa fim nevoiti sa tranzactionam TaxType si TaxCode din "NOMENCLATOR CODURI DE TAXĂ TVA PENTRU OPERAȚIUNI DE ACHIZIȚIE CU TVA NEDEDUCTIBIL".

ANAF va face cu siguranta o corelatie intre 301101 si 351101 sa vada daca exista neconcordante.

Trebuie privita putin din "avion", noi ne vedem doar declaratia nostra dar ANAF vede tot :)

Spor!
mrapi

Post by mrapi »

multumesc,asa mai merge :)

dar la partea de plati? ca si acolo zice ca trebuie codul de taxa
avir

Post by avir »

Salutare,

In Payments nu e nevoie de TaxType, TaxCode, TaxAmount & TaxDate pentru incasari si plati normale.

Trebuie sa folosim TaxType, TaxCode, TaxAmount & TaxDate doar pentru platile cu retinere la sursa.

Exemplu:
Cand facem plata dividende trebuie sa trecem in TaxAmount valoare impozitului retinut.
daca impozitul e 10% care a fost aplicat la 100 RON atunci:
457=5121, 90 RON (dividende), TaxType 604, TaxCode 604010, TaxAmount 10 RON (impozit) si TaxDate 25.xx.2022 (cand trebuie efectuata plata impozitului)

Mai trebuie si procent dar e optional, eu nu l-am transmis.

Cam asta e, spor!
mgabi

Post by mgabi »

Voi ati "construit" SAFT-ul pentru ceva clienti (complet si pe bune)?

Ca eu inca ma gandesc cum sa organizez monstruozitatea sa nu incep aiurea si sa o iau de la capat de n ori.
Cu reg.jurnal/balanta etc nu-i problema, sunt datele deja (ca oricum tb. listate).
Cu imobilizarile ... sa zicem ca gasesc o cale e mijloc.

Dar marea mea problema este cu partea de clienti/furnizori, eu am citit in documentatie si exemple ca ar tb. facturile insirate (cu toate pozitiile, rand cu rand, ca la e-factura)
Asa este, pe bune? Sau este suficient sa apara totalurile din factura?

Altfel spus: O factura de revizie/reparatie auto tb. s-o introduc pozitie cu pozitie (12-15 pozitii insirate) sau pot s-o introduc ca pana acum 611=401 cu totalul .... si sa transmit in saft asa ?
avir

Post by avir »

Salutare,
In documentatia pusa la dispozitie de ANAF se specifica clar ca vor pe fiecare pozitie dar eu cred ca in cazul cheltuielilor poti sa pui un singur rand.
Dar nu mai e treaba noastra, raportam fix ce introduce utilizatorul.
SAF-T nu e o declaratie normala, reprezinta un transfer al bazei de date catre ANAF.
Eu transfer tot ce am in baza de date, asta-i viata!
Spor!
mrapi

Post by mrapi »

multumesc!
avir wrote: 31 Aug 2022, 11:10 Salutare,
In Payments nu e nevoie de TaxType, TaxCode, TaxAmount & TaxDate pentru incasari si plati normale.
@Mgabi,ce este stocabil trebuie raportat la nivel de linie,ce nu,se poate cumula,uite ce zice in gidul saft:

Spre exemplu, în situația facturilor de achiziții de servicii și/sau materiale nestocate precum și
în situația facturilor de reduceri de preț ulterioare, în cadrul acestei subsecțiuni, raportarea la
nivel de linie se poate face conform înregistrărilor din evidența contabilă (fie agregat fie la nivel
de linie, fie segregat). În situația în care într-o factură de achiziții servicii/materiale nestocate
sunt înregistrate trei linii, iar înregistrarea contabilă se efectuează agregat într-o singură linie,
contribuabil poate raporta informația agregat, conform înregistrării contabile. Astfel, elemente
precum Description, InvoiceLineAmount, TaxAmount se completează având în vedere
informația din înregistrarea contabilă. În ceea ce privește elementul Quantity, în aceste situații,
pentru facturile de servicii și materiale nestocate, aceste se poate completa cu 1, iar pentru
facturile de reduceri de preț ulterioare se poate completa cu 0. Elementul UnitPrice se va
completa cu valoarea liniei din nota contabilă aferentă facturii în situația facturilor de servicii și
materiale nestocate și cu 0 în situația facturilor de reduceri de preț ulterioare
mgabi

Post by mgabi »

Cam asa ma gandeam si eu, nestocatele/serviciile sa le raportez cum le introduce.

Cea mai mare problema o sa fie la contabilitatea externalizata, unde priomara se face la punctele de lucru iar in contabilitate se introduc totalurile din documente (la marfa cu amanuntul de ex., dar nu numai!).
Nu stiu cum vor lucra, nu este o solutie sa introduci de aiurea mii de date/linii inutile.

Cunosc firma cu departament mare de contabilitate, cu multe puncte de lucru imprastiate si mai multe tipuri de activitati. La punctele de lucru sunt programe dedicate (specifice activitatii din punct) ... cum naiba sa adun datele pt. SAFT ??? Ca in contabiltatea "mare" nu intra decat valoric (totalurile din documentele primare).

Ca sa nu mai vorbesc de "spartul" facturilor pe centre de cost (analitice la cheltuieli) ... aici ai situatia inversa, o linie din factura devine 5 linii in conta!

Mie personal, chestia asta cu raportatul continutului facturii in saft mi se pare cea mai mare tampenie!

Si da, sunt de aceeasi parere cu @avir, magaria asta a fost lansata de niste "baieti destepti" astfel incat sa se "potriveasca" marilor companii (inclusiv marilor EPR-uri), iar restul n-au decat sa se chinuie sau sa inchida!
Iar faza cu "se completeaza manual" (SAFT-ul) din norme este noaptea mintii!
avir

Post by avir »

Salutare,
Da, foarte complicata speta cu puncte de lucru și siteme diferite. Nu-mi dau seama cum se poate întocmi SAFT in aceasta speta.
Poate sa se preia la sediul central toate datele in detaliu.
Descărcarea de gestiune prin coeficient K cred ca dispare in ceata.
La spartul facturilor nu cred ca vor fi probleme deoarece avem posibilitatea de a declara fix așa cum le avem înregistrate.
Noi am reușit sa terminam declaratia, acum lucram la mf si stocuri.
Avem clienți care țin doar conta in aplicația noastră si ne pregătim sa ii anunțam ca nu se mai poate continua așa dacă vor sa depună SAFT. Au noroc ca mulți dintre ei sunt mici si sper ca pana in 2025 sa ne lămurim ce si cum.
Sunt sigur ca vor fi clienți care vor fi obligați sa ne schimbe soluția dar si alții care vor veni către ea, ma refer la toți, nu numai la aplicația noastră.
Pana la urma nu e o declarație imposibil de făcut. Trebuie sa lăsam deoparte frustrarea, eu am fost foarte frustrat, am plecat de la premisa ca nu pot sa o fac, si sa le arătam ca suntem niște profesioniști.
Am ajuns sa înțeleg foarte bine structura si felul in care vom fi verificați, din aceasta cauza m-am apucat sa fac validatorul.
In prima faza am crezut ca o sa rup in doua tot ce am construit in ultimii 20 de ani dar după ce mi-am pus ordine in gânduri am adăugat in baza de date cam 20 de câmpuri mari si late si nomenclatoarele.
Sunt o serie de taguri optionale si asta ne ajuta destul de mult.
Daca sunteți interesați o sa va descriu ce si cum am făcut noi.
O zi buna tuturor!
avir

Post by avir »

Salve,

“Voi ati "construit" SAFT-ul pentru ceva clienti (complet si pe bune)?”

Din fericire avem doar un client care trebuie sa depună SAFT așa ca am avut șansa sa ne concentram pe fiecare detaliu in așa fel încât sa iasă bine. 😎😂

Asta nu înseamnă ca nu am depus rectificative, oho, acum sunt la al treilea set dar mai aștept puțin deoarece am încă întrebări fără răspuns. Le găsești pe pagina validatorului.

Problema e ca nimeni nu poate sa răspundă la aceste spete, noi trebuie sa le găsim rezolvarea, dacă stam doar in documentația ANAF e nashpa.

Imi doresc sa adun toate mințile luminate și sa găsim împreuna soluții pentru toate spețele speciale.

O zi buna!
Post Reply