Salarii 2026

::D112, salarizare
Forum rules
:: limbajul folosit in acest forum va fi unul civilizat, in limita subiectelor din topicurile deschise.
:: orice manifestare necivilizata (agresiune verbala, comportament neadecvat, reclama abuziva fara legatura cu forumul) va duce la stergerea contului de user.
:: pt. inscriere USER NOU la acest FORUM, folositi linkul https://profox.ro/forum-register/
nicu

Re: Salarii 2026

Post by nicu »

@Eugen
-nu, cm in continuare sint platite integral din 18.05.2026.
mgabi

Post by mgabi »

Este incurcata speta, teoretic ar tb. 1 zi neplatita la CM-ul continuare.
Practic nu stiu daca accepta declaratia :))

Trbuie sa fac niste teste si eu ...
hd56fox

Post by hd56fox »

Daca CM-ul e continuare nu se mai penelizeaza prima zi . Tocmai asta e una din modificari. Initial dorinta a fost sa nu plateasca atunci cand ii da un concediu medical de 2,3 zile , cuplat cu sambata, duminica, sarbatori, sa plece intr-un mic concediu (weekend). Dar cand avea continuare, era destul de clar ca omul este bolnav.
eugen

Post by eugen »

Deciziile luate, nu au nicio legatura cu realitatea. Cei care au scos ordonata cu prima zi neplatita, au scos-o din gusa fara sa stie ce implicatii are sau alte detalii, cum ca zilele ar putea fi lucratoare sau nelucratoare sau ca CM-urile pot fi initiale sau in continuare. Cei de la CNAS, care au scos normele, din exces de zel au transformat zilele calendaristice in zile lucratoare si au considerat ca si CM-in continuare trebuie penalizate. Au rezultat o multime de cazuri la limita, interpretate de Casele de sanatate cum au vrut ele. Pana la urma, toate modificarile combinate si cu cele legate de procent, (alta aberatie) au dus la o structura D112 foarte sofisticata, greu de gestionat prin program si pe care casele de sanatate o poot verifica doar manual. Ce digitalizare, ca DUk-ul nu poate gestiona toate cazurile si dupa cateva luni, te suna de la Casa ca nu e buna declaratia si ca trebuie sa depui rectificativa, cu toate consecintele care decurg. In lunile Februarie - Iunie, ANAF-ul a scaldat-o cu declarata D112, adica nu a modificat nimic si ne-a lasat sa ne descurcam cum putem cu ziua neplatia. Deabia acum, au rezolvat problema cu recalculul procentului la CM, printr-o solutie aproape inaplicabila, dar nici rectificatica nu era o solutie normala. Acum, m-a trezesc ca suna casele de sanatate ca n-am prins ziua neplatita in stagiul de cotizare. Asa a fost si nu cu intentie ci ca o consecinta si in lipsa altor reglementari. Acum trebuie sa modific stagile la cei care au avut pana acum o zi de Cm neplatita. Referitor la Ziua neplatita la un CM in continuare, a ramas o incoerenta. Intr-un loc scrie ca Ziua neplaita se ia o singura data si in alta parte zice ca nu se ia la CM-urile in continuare care au Data_CMI completata. Eu consider ca daca primul CM contine doar zile nelucratoare, se ia ca zi neplatia, prima zi lucratoare, indiferent ce fel de CM -este.
nicu

Post by nicu »

- cerere restituire sume aferente concedii medicale ( se depune la casa de sanatate) pt. iunie 2026 depuneti pe formularul vechi sau cel nou cu defalcare 55,65, 75 ?
Liviut

Post by Liviut »

Lamuriti-ma si pe mine cu o problema .In D112 la A_13P in anexa vad ca scrie ca se pune sm=sm-300
part_time= ROUND(sm*A_8 /NZL) unde sm=4050
hd56fox

Post by hd56fox »

Primesc de la un client :
Am primit răspuns de la Casa de Sănătate că: 1. dacă ai CM cu cod 06 și nu a fost internat, tot trebuie diminuat cu o zi numărul de zile de pe certificat, iar dacă ai apoi în continuare certificat cu 01, se ia episodul de boală la calculul procentului (5 zile de urgență + 10 zile de boală obișnuită => 75% pe al doilea certificat)…

Ati facut asa ? Pare ok ? Eu la urgenta nu diminuam cu 1 zi (cele platite) . Urgenta aia poate fi orice fel de boala.
mgabi

Post by mgabi »

La urgente ramane prima zi neplatita.
Doar la CM-urile emise la externare ai toate zilele platite.

Referitor la cod 06 urmat de cod 01, inca nu stiu daca acum accepta de la cass sa aduni zilele pentru calculul procentului.
costin_mentor

Post by costin_mentor »

Un CM tip poate sa nu fie emis de spital , iar in aceste cazuri (conform legii) este normal sa se scada o zi.
Referitor la CM 06 urmat de 01, fiind acelasi episod de boala, mi se pare normal sa se ia considerarew si zilele aferente CM 06 cand se stabileste procentul pentru 01.
hd56fox

Post by hd56fox »

Da e normal , deoarece se da in continuare. Pentru mine anormal era acea urgenta. Eu credeam ca urgenta, este evident ca nu a fost data ca sa plece omul in vacanta ( ca de fapt de acolo a plecat totul- ca sunt prea multe medicale de doua trei zile si in loca sa-i verifice pe medici, in vreun fel, ne taie prima zi.). Nici nu stiu daca medicul de familie poate sa dea urgenta . Habar nu am. Am dedus probabil ca asta se doar de spital.
Post Reply