Salarii 2026
Forum rules
:: limbajul folosit in acest forum va fi unul civilizat, in limita subiectelor din topicurile deschise.
:: orice manifestare necivilizata (agresiune verbala, comportament neadecvat, reclama abuziva fara legatura cu forumul) va duce la stergerea contului de user.
:: pt. inscriere USER NOU la acest FORUM, folositi linkul https://profox.ro/forum-register/
:: limbajul folosit in acest forum va fi unul civilizat, in limita subiectelor din topicurile deschise.
:: orice manifestare necivilizata (agresiune verbala, comportament neadecvat, reclama abuziva fara legatura cu forumul) va duce la stergerea contului de user.
:: pt. inscriere USER NOU la acest FORUM, folositi linkul https://profox.ro/forum-register/
-
costin_mentor
Re: Salarii 2026
Voua va merge https://www.anaf.ro/StareD112/?
Mie mi se pare logic sa pun diferentele la ultimul concediu, adica la al 2-lea in acest caz, deoarece procentul final il cunosc cu exactitate pe ultimul CM!costin_mentor wrote: ↑05 Aug 2026, 17:33 Scenariu: un salariat are urmatoarele concedii medicale tip 01:
1. 26.06-30.06.2026 (initial) - a fost platit cu 55%
In luna iulie vine cu urmatoarele 2 concedii medicale in continuare:
01.07-07.2026 - cand se introduse aplicatia ii propune un procent de 65%
08.08.2026 - 20.07.2026 - acesta primeste direct un procent de 75%.
Intrebari:
1. la ce concediu medical din iulie trebuie introduse diferentele de concediu medical aferente lunii anterioare ?
2. cand se actualizeaza procentul la al 2lea cm din 65 in 75? Sau altfel spus care ar fi pasii pe care trebuie sa-i fac operatorul aplicatiei de salarizare?
In rest, abuzurile celor de la CNAS continua, dupa ce in norme au pus cu de la ei putere ca CM trebuie sa fie diminuate obligatoriu cu o zi lucratoare, contrar reglementarilor din OUG 61/2025 unde se afirma ca ziua neplatita este prima zi calendaristica din CM, acum isi justifica abuzul siluind si limba romana si introducand in mod aberant in D112 randurile alea cu "Zile prestații (zile lucrătoare plătite) suportate de angajator/din FNUASS", de parca acel cuvant "suportate" nu asta inseamna !
Astfel, ca efect al introducerii noului camp D_16a, probabil formula S59 ar trebui actualizata la:
B3_6 = Suma(asiguratD.D_16a), ar fi bine sa-i anuntati!
-
costin_mentor
Mie mi se pare logic sa pun diferentele la primul CM in continuare.
Imi cer scuze pentru insistenta dar revin cu aceeasi problema legata de exemplul dat de @livius.
In cazul exemplului de concedii medicale dat de livius, solutia mea, pentru a evita recalcularile de cm, este:
- salariile aferente lunii iunie se calculeaza si se platesc in luna iulie. Pana la data aceasta se cunoaste sigur daca angajatul este bolnav in continuare. Daca a fost bolnav o singura zi in iunie si continua boala in iulie, in functie de prezenta/absenta acestuia la munca,pana in 6 iulie ar avea procent 65% si peste data de 13 ar avea 75%.
- avand in vedere acest lucru eu consider ca in marea majoritate a cazurilor, procentul de plata se cunoaste la data platii lunii iunie.
- eu am optat pentru a pune din start procentul bun(75), direct in luna iunie. Prin aceasta chiar facem un serviciu statului si viram "in avans" fata de solutia lor, toate contributiile. Singurul "prejudiciat" ar fi angajatorul care prin slutia lor ar avea o pasuire de o luna la plata diferentelor. In plus evitam toate aceste recalculari, adaugiri etc
Intrebarea mea este daca voi vedeti ceva impedimente in abordarea acestei solutii?
Multumesc!
In cazul exemplului de concedii medicale dat de livius, solutia mea, pentru a evita recalcularile de cm, este:
- salariile aferente lunii iunie se calculeaza si se platesc in luna iulie. Pana la data aceasta se cunoaste sigur daca angajatul este bolnav in continuare. Daca a fost bolnav o singura zi in iunie si continua boala in iulie, in functie de prezenta/absenta acestuia la munca,pana in 6 iulie ar avea procent 65% si peste data de 13 ar avea 75%.
- avand in vedere acest lucru eu consider ca in marea majoritate a cazurilor, procentul de plata se cunoaste la data platii lunii iunie.
- eu am optat pentru a pune din start procentul bun(75), direct in luna iunie. Prin aceasta chiar facem un serviciu statului si viram "in avans" fata de solutia lor, toate contributiile. Singurul "prejudiciat" ar fi angajatorul care prin slutia lor ar avea o pasuire de o luna la plata diferentelor. In plus evitam toate aceste recalculari, adaugiri etc
Intrebarea mea este daca voi vedeti ceva impedimente in abordarea acestei solutii?
Multumesc!
In marea majoritate da, se stie. Eu i-am sfatuit sa se intereseze daca oamenii mai sunt in concediu medical, cand fac salariile. Problema e ca unii platesc foarte repede, chiar prin 5,6 a lunii. Atunci e cam naspa. E adevarat ca in luna urmatoare sti clar procentul lunii trecute si se poate comunica diferenta. Mai naspa e ca trebuie sa o introduca contabilii, ca nu cred ca o sa o fac eu. Prea multa munca pentru o perioada limita in care se aplica. Se poate schimba la noul guvern, cand o fi acela.
Hd56fox, mulțumesc pentru răspuns!
Și eu așa i-am sfătuit pe beneficiari. Cazurile limită/extreme, dacă o să fie, ... le voi aborda semi-manual, deocamdată pentru că, da, s-au adunat cam multe pt un timp asa scurt. ... am zis acum vreo 2 luni ca vine ' o vara fierbinte' și asta pentru ca nu i-am "subestimat" pe autorii noilor modificări.
... am uitat sa mai spun un argument: majoritatea certificqtelor pt boli obișnuite sunt emise de medicul de familie iar acesta are o limită mica de zile pe care le poate acorda. Deci, se mai elimina din posibilitățile de apariție a unui caz "naspa"!
Și eu așa i-am sfătuit pe beneficiari. Cazurile limită/extreme, dacă o să fie, ... le voi aborda semi-manual, deocamdată pentru că, da, s-au adunat cam multe pt un timp asa scurt. ... am zis acum vreo 2 luni ca vine ' o vara fierbinte' și asta pentru ca nu i-am "subestimat" pe autorii noilor modificări.
... am uitat sa mai spun un argument: majoritatea certificqtelor pt boli obișnuite sunt emise de medicul de familie iar acesta are o limită mica de zile pe care le poate acorda. Deci, se mai elimina din posibilitățile de apariție a unui caz "naspa"!
De cateva zile link-ul pentru verificare este https://stare.anaf.ro/StareD112/.
A fost prea mare efortul pentru un redirect HTTP 301... sau macar un comunicat...
Culmea e ca si pe noua pagina avem textul :"Verificarea recipiselor pe https://www.anaf.ro/StareD112/ se poate face doar pentru ultimele 200 de declaraţii depuse."
Multumesc pt. info! Oare cum ati aflat noua adresa?macifla wrote: ↑06 Aug 2026, 19:35 De cateva zile link-ul pentru verificare este https://stare.anaf.ro/StareD112/.
A fost prea mare efortul pentru un redirect HTTP 301... sau macar un comunicat...
Culmea e ca si pe noua pagina avem textul :"Verificarea recipiselor pe https://www.anaf.ro/StareD112/ se poate face doar pentru ultimele 200 de declaraţii depuse."
O clienta a descoperit cu Google ca se poate verifica starea unei declaratii si pe: https://epatrim.anaf.ro/StareD112/
Salut.. noul 112 
nu pot scapa de atentionarea:
A: asigurat (1) [idAsig = 1]
Daca B3_6 <> Suma(D_16): total nr. zile lucratoare din concediile medicale - mod de calcul eronat
atentionare regula: S59: B3_6 (8) = Suma(asiguratD.D_16 (7)
O aveti si voi ?
B3_6 reprezinta TOTAL ZILE LUCRATOARE !
iar
D_16 reprezinta TOTAL ZILE PLATITE (care e mai mic cu 1 zi neplatita...)
Cum ar putea fi egale ?
nu pot scapa de atentionarea:
A: asigurat (1) [idAsig = 1]
Daca B3_6 <> Suma(D_16): total nr. zile lucratoare din concediile medicale - mod de calcul eronat
atentionare regula: S59: B3_6 (8) = Suma(asiguratD.D_16 (7)
O aveti si voi ?
B3_6 reprezinta TOTAL ZILE LUCRATOARE !
iar
D_16 reprezinta TOTAL ZILE PLATITE (care e mai mic cu 1 zi neplatita...)
Cum ar putea fi egale ?