Salarii 2026
Forum rules
:: limbajul folosit in acest forum va fi unul civilizat, in limita subiectelor din topicurile deschise.
:: orice manifestare necivilizata (agresiune verbala, comportament neadecvat, reclama abuziva fara legatura cu forumul) va duce la stergerea contului de user.
:: pt. inscriere USER NOU la acest FORUM, folositi linkul https://profox.ro/forum-register/
:: limbajul folosit in acest forum va fi unul civilizat, in limita subiectelor din topicurile deschise.
:: orice manifestare necivilizata (agresiune verbala, comportament neadecvat, reclama abuziva fara legatura cu forumul) va duce la stergerea contului de user.
:: pt. inscriere USER NOU la acest FORUM, folositi linkul https://profox.ro/forum-register/
-
viorel1955
Re: Salarii 2026
Bun, dar eu nu vad nicio modificare a formularului. Am testat validarea si e ok asa cum e. Datele sunt exact din certificat. Acum ce fac, ii ciugulesc o zi din angajator sau cum ? Nu inteleg. Am diminuat poz 20 cu valoarea unei zile si in rest n-am mai umblat la nimic. Vad ca e in continuare valida. O sa testez si pe validator. Daca asa sta treaba ii bag o bifa "Diminuare cf bolojan_1ul" si asta e.
Last edited by viorel1955 on 04 Feb 2026, 18:48, edited 1 time in total.
D112 este gresit in forma asta. Trebuie sa asteptam rectificarea.
viorel1955 wrote: ↑04 Feb 2026, 18:30 Bun, dar eu nu vad nicio modificare a formularului. Am testat validarea si e ok asa cum e. Datele sunt exact din certificat. Acum ce fac, ii ciugulesc o zi din angajator sau cum ? Nu inteleg.
-
viorel1955
@admin E posibil sa nu fie gresita deloc. Logica e simpla, nu pot distorsiona inscrisurile din certificat, nu pot modifica zilele deoarece dau peste cap pontajul, deci nu pot umbla decat la valoarea certificatului. Au gandit foarte bine. Asa as fi facut si eu. Deja nu mai pot cu boul asta de prim-ministru si alti boi de prin preajma lui. Responsabilitatea bifei de diminuare o las la latitudinea operatorului si m-am spalat pe maini in mod elegant.
Last edited by viorel1955 on 04 Feb 2026, 19:16, edited 1 time in total.
-
viorel1955
Validatorul cred ca e in lucru, pentru ca se mira de versiunea declaratiei.
Instructiunile din D112 de acum contrazic legislatia in vigoare care specifica ca angajatorul plateste de la a 2-a zi la a 6-a zi inclusiv... deci nu poti "diminua cu 1 zi" zilele suportate de angajator
, asa cum au dat ei in D112.
Trebuie sa revina cu corectii.
Trebuie sa revina cu corectii.
viorel1955 wrote: ↑04 Feb 2026, 18:54 @admin E posibil sa nu fie gresita deloc. Logica e simpla, nu pot distorsiona inscrisurile din certificat, nu pot modifica zilele deoarece dau peste cap pontajul, deci nu pot umbla decat la valoarea certificatului. Au gandit foarte bine. Asa as fi facut si eu. Deja nu mai pot cu boul asta de prim-ministru si alti boi de prin preajma lui. Responsabilitatea bifei de diminuare o las la latitudinea operatorului si m-am spalat pe maini in mod elegant.
-
viorel1955
Perfect, deci diminuam cu o zi pe cele platite de fnuass ? In conditiile acestea trebuie sa rescriem toata legislatia Casei de Sanatate care, ce sa vezi, nu e ANAF. De aici discutam mai departe de asigurari si multe, multe altele. Citatul tau este corect dar inoperant. Apropos, aud ca aceasta masura a ajuns in dezbatere la CCR. Asa ca, poate mai vedem.
Ordonanța care era pe site-ul MS, prin care la anumite coduri de boala se plateste prima zi de medical, a aparut in monitorul oficial ?
Nu, nu a aparut, MS sustine ca este inca in consultare publica, desi consultarea publica a fost de doar 10 zile de la data publicarii, adica pana pe 16.02.2026!
A aparut insa o alta "bomba", Ordinul comun 521/500/2026 din MO nr. 155 din 27.02.2026 (https://monitoruloficial.ro/Monitorul-O ... -2026.html), cu normele la OUG 158/2005 privind CM de la 1 februarie 2026, in care ne demonstreaza clar ca nu si-au inteles propria OUG 91/2025, afirmand ca in calculul CM se ia ca numar de zile: NZLCM – 1 = numărul de zile lucrătoare din concediul medical minus prima zi lucrătoare, formula valabila doar daca prima zi calendaristica din CM este zi lucratoare!
Mai pe scurt, din OUG 91/2025 reiese ca nu se plateste prima zi calendaristica de CM, care insa daca este o zi nelucratoare, calculul se face ca si pana acum, fara nicio diminuare!
intotdeauna indemnizatiile CM s-au calculat pentru zilele lucratoare. cred ca interpretezi gresit ordonanta. Prima zi lucratoare dintre cele lucratoare este neplatita pentru cazurile prevazute in legislatie.
e normal.
PS: oboseala... scuze... ai dreptate...
PS: oboseala... scuze... ai dreptate...
Aici trebuie sa-i dam dreptate lui livius.
In OUG 91/2025 scrie asa:
"(1) Pentru certificatele de concediu medical eliberate în perioada 1 februarie 2026-31 decembrie 2027," ... "se calculează și se plătesc prin diminuarea cu o zi și se suportă după cum urmează:
a) de către angajator, din a 2-a zi până inclusiv în a 6-a zi de incapacitate temporară de muncă,"
...
Zilele mentionate sunt calendaristice, dar bineinteles plata se va face doar pentru cele lucratoare ca si pana acum.
De exemplu pentru un certificat medical din 01.01.2026 firma suporta primele 5 zile calendaristice, dar pentru ca in acest caz primele 4 sunt nelucratoare ea va plati doar o zi.
Asadar iara au sfeclit-o cu Ordinul comun 521/500/2026.
In OUG 91/2025 scrie asa:
"(1) Pentru certificatele de concediu medical eliberate în perioada 1 februarie 2026-31 decembrie 2027," ... "se calculează și se plătesc prin diminuarea cu o zi și se suportă după cum urmează:
a) de către angajator, din a 2-a zi până inclusiv în a 6-a zi de incapacitate temporară de muncă,"
...
Zilele mentionate sunt calendaristice, dar bineinteles plata se va face doar pentru cele lucratoare ca si pana acum.
De exemplu pentru un certificat medical din 01.01.2026 firma suporta primele 5 zile calendaristice, dar pentru ca in acest caz primele 4 sunt nelucratoare ea va plati doar o zi.
Asadar iara au sfeclit-o cu Ordinul comun 521/500/2026.