Salarii 2026

::D112, salarizare
Forum rules
:: limbajul folosit in acest forum va fi unul civilizat, in limita subiectelor din topicurile deschise.
:: orice manifestare necivilizata (agresiune verbala, comportament neadecvat, reclama abuziva fara legatura cu forumul) va duce la stergerea contului de user.
:: pt. inscriere USER NOU la acest FORUM, folositi linkul https://profox.ro/forum-register/
costin_mentor

Re: Salarii 2026

Post by costin_mentor »

Incepand cu 01.07.2026, legat de concedii medicale, avem (oug 89/2025):

Art. VII. — La articolul 17 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1074 din 29 noiembrie 2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare, după alineatul (11) se introduce un nou alineat, alin. (12), cu următorul cuprins: „(12) Pentru situațiile în care perioada de incapacitate temporară de muncă pentru care s-au eliberat certificatele de concediu medical conform alin. (1) se prelungește în luna
următoare și conduce la depășirea perioadelor prevăzute la lit. a) și b) ale aceluiași alineat, diferențele de indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii, rezultate ca urmare a recalculării și aferente lunii anterioare celei în care are loc această operațiune, se includ în veniturile lunii în care sunt determinate și se declară în Declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate prevăzută la art. 147 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, aferentă aceleiași luni.”
mgabi

Post by mgabi »

De aiureala asta vorbeam si eu, imi pare mai urata decat ziua neplatita.

Nu stiu cum se vor calcula toate minunile de plafoane (deduceri, plafonul pt. 300 lei, suprataxa pentru sal.minim ... etc).
Teoretic diferenta s-ar adauga la CM-urile din luna, dar cum vor raportarile, naiba stie.

Nu atat diferenta in sine este problema cat modul de inregistrare/raportare.

Ex: luna iulie am 9 zile CM: 23-31iulie, 7 lucratoare, 1 neplatita, 3 platite de societate, 3 platite de cas. 65%procentul.
luna august am inca 10 zile (6 lucratoare toate platite de cas).

Voi avea in august
0 zile societate , 0 sume CM+difenta iulie cm societate
6 zile cas , xx sume CM + diferenta iulie cm cas

Este cu "incurca-i doamne" , aia cu razboaiele lor hibride sunt mici copii la incurcat itele in comparatie cu "ganditorii" damboviteni!
mgabi

Post by mgabi »

PS: in text scrie : " rezultate ca urmare a recalculării "

Dar daca eu nu recalculez nimic pentru ca am calculat din start cu procentul corect (avand in vedere ca platesc salariile pe 15) ?!? :mrgreen:
eugen

Post by eugen »

Cazul acesta nu luat in calcul (^_^)
ghircoiascamil

Post by ghircoiascamil »

La asta cu ziua neplatita eu asa o vad:
Zile boala total ramane neschimbat. E tot boala doar suportata de angajat.
Deci avem zile boala total=zile boala sup de angajat (acea zi neplatita ) cu suma 0 + zile boala FU + zile boala CASS/ACCID
Deci in loc de ZB=ZBFU+ZBCAS avem ZB=ZBFU+ZBCAS+Ziua neplatita suportata de angajat. Nu vad ce suma sa evidentiezi ca nu are rost la ziua accea.
Pentru media zilnica 6 luni (stagiu de cotizare) trebuie adunata ca perioada. Se diminueaza media zilnica.
gabi123

Post by gabi123 »

posibil ca 112 sa vina cu 2 campuri noi : zile neplatite de la SC si zile neplatite de la FNUAS
mgabi

Post by mgabi »

Asa baniuesc si eu.
Desi varianta cu o singura rubrica de zile neplatite pare mai simpla, eu merg to pe varianta ZB=ZBFU+ZBCAS+Ziua neplatita.
Adica voi avea inca un camp : "zile neplatite"

Cum vom trece in 112, vedem atunci.
costin_mentor

Post by costin_mentor »

voi cum vedeti:
o zi neplatita doar pentru concediile medicale initiale (eu asa vad)
sau
o zi neplatita pentru fiecare certificat medical (initial sau in continuare)
?
ghircoiascamil

Post by ghircoiascamil »

Prima zi din concediul initial, normal.
Dar din ce zice legea teoretic scutite ar fi doar codurile :
"07","51","92", astea vad ca sunt cu carantinare
nicu

Post by nicu »

@costin_mentor
In lege nu face referire la episod de boala, va fi prima zi din fiecare medical ?

Articolul II
(1) Pentru certificatele de concediu medical eliberate în perioada 1 februarie 2026-31 decembrie 2027, indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate prevăzute prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare, se calculează și se plătesc prin diminuarea cu o zi și se suportă după cum urmează:
Post Reply