Salarii 2026

::D112, salarizare
Forum rules
:: limbajul folosit in acest forum va fi unul civilizat, in limita subiectelor din topicurile deschise.
:: orice manifestare necivilizata (agresiune verbala, comportament neadecvat, reclama abuziva fara legatura cu forumul) va duce la stergerea contului de user.
:: pt. inscriere USER NOU la acest FORUM, folositi linkul https://profox.ro/forum-register/
Post Reply
viorel1955

Salarii 2026

Post by viorel1955 »

In legatura cu CM-urile ! Eu nu inteleg, prima zi a CM-ului este platita de angajator. Guvernul zice "NU". Care este economia bugetara ? Daca totusi, angajatorul plateste, ca asa vrea el. Ce se intampla ? Acea plata va deveni nedeductibila ca si cheltuiala, sau ce ? O alta intrebare este daca ziua nerecunoscuta va fi declarata in D112 sau va fi omisa ? Isi imagineaza cineva o NC pe o astfel de spetza ? Prevad niste discutii pe aceasta tema.
admin

Re: Salarii 2026

Post by admin »

:)
rabdare.. o sa apara D112 actualizat si vom vedea ce facem.. poate prin sectiunea D sa se precizeze ziua libera.. in rest nu vad de ce am preciza ceva cu suma=0 :)
viorel1955

Post by viorel1955 »

Treaba e incurcata Admin. Gandeste-te ca CM-ul va arata intrun fel iar inregistrarea va fi altfel. Este indiscutabil ca aceasta suma , trebuie evidentiata intrun fel, altfel contabilitatea nu are cum sa se inchida pe suma din document. E ca dracu. Nu uita ca se umbla la nivelul platii iar nu la nivelul valorii documentului. (adica a CM-ului) Nu doctorul scurteaza CM-ul.
gabi123

Post by gabi123 »

Practic nu se mai plteste prima zi (nici la urgente ?) si se imping intervalele cu o zi Adica daca inainte aveam primele 5 zile platite de SC acum se duc mai incolo incepand cu a2a zi La fel si cu intervalele platite de FNUAS
Ziua neplatita constituie stagiu pentru tot ce vrei (adica ca si cum ar fi platita) O consecinta ar fi si diminuare bazei de calcul a CMurilor incepand cu martie ptr ca la calculul mediei pe zi suma de la numarator va fi mai mica cu o zi in timp ce numitorul ramane ca pana acum
mgabi

Post by mgabi »

Au aruncat-o ca de obicei.
De implementat nu-i bai, zile platite societate si zile platite fond raman.
Problema va fi la baza de calcul, nu stiu cum vor, n-am vazut nimic legat de asta (asa ca pana la alte norme/lamuriri se va micsora media zilnica)

O alta problema (aici trebuie sa vedem 112,cum "bagam" ziua neplatita) ar fi si calculul la vechime si alte calcule in care intra zilele (inclusiv acei 300 lei)

O problema mai mare imi pare aiureala cu diferenta de la CM-uri (55/65/75) pe care o vom considera venit in luna in care apar conditiile pentru recalculare! (adica urmatoarea luna).
Nu stiu cum s-o "gandesc" in ecrane sa fie usor de preluat apoi in viitorul D112.
Diferenta ar trebui tot pe sectiunea D sa apara si iar nu stiu cum va influenta calculul fractiilor din acei 300 lei scutiti.

Asta pare sa fie o chestie mai urata decat ziua neplatita!
viorel1955

Post by viorel1955 »

Eu vad lucrurile asa : calculul se va face la fel, numai ca trebuie plasata in stat o reducere a venitului egala cu ziua neplatita. Problema e ca aceasta suma trebuie sa fie inainte de Brut pentru ca ea sa nu intre in impozitare. Adica sa fie "in rosu" undeva pe la "Alte Venituri"...etc. Daca e sa o plasam in zona de "Retineri" trebuie sa avem grija sa nu fie impozitata.
mfilip91

Post by mfilip91 »

La mulți ani și spor în toate, vă doresc tuturor!

Legat de cm cu ziua neplătită: eu am înțeles că zilele suportate de unitate și fnuass rămân la fel cu deosebirea că "numărătoarea începe din a 2-a zi de boală. Deci unitatea acum suportă 6 zile din care una e cu suma zero, la bolile în cauză; pentru bolile care se suportă integral din cass, se pune prima zi cu zero.
Practic, așa au mai ciupit câțiva firfirei la buget pentru ca zilele suportate din cass vor fi puțin mai puține(oamenii se însănătoșească când ajung în ziua suportată din cass)

Legat de recalcularea diferenței provenita din creșterea procentului cm, se va face/plati în luna în care se constată. Aici, da, e mai complicat puțin. Și nu din pct de vedere al programului. Ma gândesc cum vor trebui justificate diferențele la casele de sănătate: declarația veche+ certificatul vechi, declarația nouă+certificatul nou... o nebunie și asta tot pt a mai ciupi ceva mărunței pt buget. Așa că, mai bine să fie toată lumea sănătoasă!
nicu

Post by nicu »

"se va micsora media zilnica"

Eu asa vad:
1. se va micsora numai daca in baza de calcul va fi prins medical initial cu zi neplatita.
2. in schimb suma platita pe medical va fi micsorata mereu ( o zi platita mai putin si posibil media zilnica micsorata daca baza de calcul cuprinde medical intial dupa 01.02.2026 )

@viorel1955
- in stat se trec toate zilele, dar suma platita pe medical va fi fara prima zi; nu se evidentiaza ca suma in stat ziua neplatita, vedem cum va fi in D112.
mgabi

Post by mgabi »

Si eu tot asa vad:
se modifica doar suma platita, adica formula de calcul va fi (zile-1)*mediezilnica*procent.

Acum nu stiu cum a arata 112, cred ca ar fi bine sa existe un camp de "zile neplatite" (poate ne trezim ca peste 2 luni vom avea toate zilele platite pentru anumite afectiuni)
admin

Post by admin »

Sigur vor implementa o rubrica de CM neplatite... ca sa dea pontajul :)
mgabi wrote: 10 Jan 2026, 02:00 Si eu tot asa vad:
se modifica doar suma platita, adica formula de calcul va fi (zile-1)*mediezilnica*procent.

Acum nu stiu cum a arata 112, cred ca ar fi bine sa existe un camp de "zile neplatite" (poate ne trezim ca peste 2 luni vom avea toate zilele platite pentru anumite afectiuni)
Post Reply