SAF-T 2025 probleme

::D406 SAF-T
Forum rules
:: limbajul folosit in acest forum va fi unul civilizat, in limita subiectelor din topicurile deschise.
:: orice manifestare necivilizata (agresiune verbala, comportament neadecvat, reclama abuziva fara legatura cu forumul) va duce la stergerea contului de user.
:: pt. inscriere USER NOU la acest FORUM, folositi linkul https://profox.ro/forum-register/
Post Reply
admin

SAF-T 2025 probleme

Post by admin »

Salut !
La registrul jurnal saft , in cazul facturilor (si nu numai) trebuie precizate codurile TAXTYPE , TAXCODE si TAXAMMOUNT..
Ok..
ex:
4111-707=1000 lei
4111-4427=190 lei
Cf anaf , taxammount trebuie trecut la linia contabila referitoare la baza impozabila.. ok..

Noi punem in xml-ul SAFT (exemplu):
:: 4111, suma debitoare 1000 , taxtype 300, taxcode 310309 , taxammount 190
:: 707, suma creditoare 1000, taxtype 300, taxcode 310309 , taxammount 0

dar observam ca in majoritatea raspunsurilor anaf pt diferite spete legate de saft, ei aplica taxammount la conturile 7xx , nu la 411x...

:: 4111, suma debitoare 1000 , taxtype 300, taxcode 310309 , taxammount 0
:: 707, suma creditoare 1000, taxtype 300, taxcode 310309 , taxammount 190

similar , la facturile cu 401.. anaf aplica taxammount la conturile 6xx , 3xx , etc...

Unde scrie la care dintre conturi ? Unde este precizata obligatia clara de a folosi un cont sau altul ?
Stie cineva ?
mgabi

Re: SAF-T 2025 probleme

Post by mgabi »

Scrie in Ghid si in Intrebari si raspunsuri
Valoare taxei se trece la baza de impozitare (adica la 7xx sau la 6xx/3xx )

Din Ghid:
Contribuabilii pot opta la raportarea TaxType si TaxCode pentru toate liniile de postare contabilă pentru care informația este disponibilă în sistem (inclusiv pentru linia de TVA din postarea contabilă a unei facturi), în timp ce informația din TaxAmount se va raporta doar pentru din postarea contabilă aferente bazei impozabile (valoare netă/bază impozabilă din postarea unei facturi)

Baza impoabila este serviciul/produsul/venitul (in nici un caz nu este impozabil "clientul" 4111 ... chiar daca la final buzunarul lui suporta toate taxele :mrgreen: )
mgabi

Post by mgabi »

PS: Au modificat nomenclatoarele NC8 si taxele (au adaugat coduri pentru 10% dividende)
Liviut

Post by Liviut »

Buna ziua ,
Am o societate fara scop lucrativ care are incasari din sponsorizari, donatii . Clientul a facut o nota contabila in banca de genul 5121=733.
In SAFT am eroare deoarece nu se regaseste contul 733 in planul de conturi . Unde gasesc o lista cu conturile contabile folosite in SAFT ?
admin

Post by admin »

1. lista de conturi o gasesti in xls-ul anafului (RO_SAFT_schemadefcod....).. Planul de contul pt ONG-uri este diferit de cel pt Societati comerciale in acest fisier: PLANCONTURIONG
2. cand creezi XML pt D406, nu uita sa setezi corect la Header: TaxAccountingBasis='ONG', altfel validatorul verifica contarile tale cu planul de conturi de la societati comerciale
Liviut wrote: 23 Apr 2025, 09:55 Buna ziua ,
Am o societate fara scop lucrativ care are incasari din sponsorizari, donatii . Clientul a facut o nota contabila in banca de genul 5121=733.
In SAFT am eroare deoarece nu se regaseste contul 733 in planul de conturi . Unde gasesc o lista cu conturile contabile folosite in SAFT ?
mrapi

Post by mrapi »

poate ajuta https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/ ... zare/saf_t
click pe 1.Programe asistenta apoi pe Schema xls si vezi sheet PlanConturi...
admin

Post by admin »

Salut... mersi pt raspuns... stiam aceste instructiuni ale ANAF :).. cu toate astea , instructiunile sunt neclare.. in textul boldat de tine lipseste un cuvant sau mai multe , care puteau elucida misterul.
In fraza: "TaxAmount se va raporta doar pentru din postarea contabilă aferente bazei impozabile" , lipseste exact textul necesar lamuririi noastre clare, intre [pentru] si [din]....
Tehnic vorbind , contarea pt baza are in general 2 componente: tertul si venitul/cheltuiala... Noi optasem pt evidentiere la contul de tert, pt ca nu era clar textul in instructunile ANAF.
Oricum , intre timp am modificat scriptul si preluam TaxAmmount pt contul de venit/chelt din contarea principala a actului.
Spor la treaba ! :)
mgabi wrote: 07 Mar 2025, 01:14 Scrie in Ghid si in Intrebari si raspunsuri
Valoare taxei se trece la baza de impozitare (adica la 7xx sau la 6xx/3xx )

Din Ghid:
Contribuabilii pot opta la raportarea TaxType si TaxCode pentru toate liniile de postare contabilă pentru care informația este disponibilă în sistem (inclusiv pentru linia de TVA din postarea contabilă a unei facturi), în timp ce informația din TaxAmount se va raporta doar pentru din postarea contabilă aferente bazei impozabile (valoare netă/bază impozabilă din postarea unei facturi)

Baza impoabila este serviciul/produsul/venitul (in nici un caz nu este impozabil "clientul" 4111 ... chiar daca la final buzunarul lui suporta toate taxele :mrgreen: )
mgabi

Post by mgabi »

Da, ai dreptate :))
Eu am urmarit toate exemplele lor si de acolo am luat informatiile "lipsa".
De fapt mai mult pe exemplele din "Intrebari..." m-am bazat! A fost mai simplu si mai clar (tocmai pentru ca sunt cam incalcite explicatiile lor sau neconcludente)
mgabi

Post by mgabi »

Si acum o problema:
Cum naiba raportam in saft firmele neplatitoare cu cod special de tva (care au tranzactii intracomunitare cu tva taxare inversa!)
Ce trec la codul de taxa la operatiunile "normale"? Tot 000000 ca la orice neplatitor sau coduri de scutit?
eugen

Post by eugen »

Se depun doua declaratii Saft. Una normala ca neplatitor de tva cu toate operatiile si cu taxtype/taxcode 000/000000 si una lunara ca si platitor de tva si care contine doar factura cu tva. Aceasta din urma va contine in header la TaxAccountingBasis valoarea I
Post Reply