Avalansa notificari anaf de erori saft

::D406 SAF-T
Forum rules
:: limbajul folosit in acest forum va fi unul civilizat, in limita subiectelor din topicurile deschise.
:: orice manifestare necivilizata (agresiune verbala, comportament neadecvat, reclama abuziva fara legatura cu forumul) va duce la stergerea contului de user.
:: pt. inscriere USER NOU la acest FORUM, folositi linkul https://profox.ro/forum-register/
admin

Avalansa notificari anaf de erori saft

Post by admin »

Toti clientii nostri au primit notificari de erori aberante de la ANAF pt SAFT depuse in iunie 2024
-unele reclama ca nu exista sectiunea GENERALLEDGER ENTRIES.. ceea ce este aberant pt ca nu s-ar valida declaratia
-restul , majoritatea , au erori legate de testele de continut facute de catre ANAF , la fel de aberante:
ex: reclama ca la liniile din generalledger (reg jurnal) pt conturile 4426/4427/4428 exista declarate coduri de taxa si sume la tax ammount... dar nu este asa.. in realitatea la aceste linii nu avem nimic declarat la cod taxa tva si tx ammount in xml !!!
Mai mult , ne someaza sa corectam pana la 30 sept ca sa nu fim amendati :)
Stiti ceva de aceasta avalansa de notificari ?
Cum rezolvam aceste erori inexistente ?
gabi123

Re: Avalansa notificari anaf de erori saft

Post by gabi123 »

si eu imi saprg capul ,Stie cineva cum identificam o inregistrare din CSV cu XMLul ?
Campul secventa nu ajuta ,se pare ca e un nr.de ordine al XMLului si e acelasi in totate CSVurile
Mai ramane campul idx dar care nu e nr de ordine pe care-l dau la validarea ducintegrator
mgabi

Post by mgabi »

Si au am primit telefon ref. la aceeasi notificare cu GLE-ul
Zice ca "lipsesc inregistrarile aferente GeneralLedgerEntries" ... am verificat XML-ul, are inregistrarile corect si validarea marge fara erori!

Ce naiba se intampla?
blumache

Post by blumache »

Dupa <nsSAFT:RecordID>, care este mandatory in fiecare linie de tranzactie. Eu am probleme la plata unei facturi de TVA la incasare, ca la baza creditamount pun total plata (cu tot cu tva) iar pe taxa doar valoarea tva si codul taxei, baza*cota <> tva.
mgabi

Post by mgabi »

@blumache
La plata unei facturi nu se trece tva exigibil. acesta apare in GLE la inreg. 4426=4428 si se trec doar suma si codurile de taxa, nu se trece si valoarea tva.

Am avut si eu o problema la taxarea inversa (nu stiu de ce nu-mi punea tva-ul) ... verific acum.

Mai ciudat este cu notificarea de lipsa GLE !
admin

Post by admin »

Pana acum nu am gasit la nici un client care a primit notificari erorile raportate in acestea...
Cei la care raporteaza lipsa GLE pur si simplu au in xml acea sectiune GLE corecta.. de altfel validatorul anaf nu ar valida daca aceasta sectiune ar lipsi...
Iar la cei la care se raporteaza testele legate de 442x... aberatii.. nu avem sume la tax ammount la nici o linie cu 4426/4427/4428 in xml.. mai mult , in csv-urile atasate de anaf apar sume din burta , care nu exista in xml-urile respective , trecute la tax ammount si coduri de taxa tva 310309 care nu sunt folosite de acel client (el are 9% tva , deci 310310)... au pus in csv codurile astea care nu exista la noi in xml , la nici o linie :)
sa inteleg ca anaf pune de la sine/inventate coduri de taxa si sume la tax ammount ????
haos ?
mgabi wrote: 21 Aug 2024, 15:38 Si au am primit telefon ref. la aceeasi notificare cu GLE-ul
Zice ca "lipsesc inregistrarile aferente GeneralLedgerEntries" ... am verificat XML-ul, are inregistrarile corect si validarea marge fara erori!

Ce naiba se intampla?
admin

Post by admin »

Salut !
Una dintre notificari se refera la facturile de scont , tratate contabil astfel:
709-4111=+100 lei
4111-4427=-19 lei (rosu)
deci pt prima contare pe linia GLE avem cont 4111 in credit cu suma +100 lei iar la valoare taxa avem -19 lei... dar ANAF nu permite baza pozitiva si TVA negativ
Daca schimbam pozitia lui 4111 doar in saft, nu mai da total sume din balanta cu ce declaram in SAFT...
Daca punem doar TVA pozitiv la acea linie , nu mai este corect pt TVA (adunate nu mai dau totalul din e-tva/d300/etc...)

Cum tratati voi facturile de scont emise (si la primite avem aceeasi problema , dar cu contarile inverse , cu 401) ?
mgabi

Post by mgabi »

Da, multi conteaza cum ai scris tu, insa iti zapacesti toate rulajele asa.

un exemplu:
4111 =709 cu -100
709 = 709 cu +100

In principiu trebuie sa ai in rulaj debit valorile facturate, iar in rulaj credi ai incasarile.
gabi123

Post by gabi123 »

Ce vor sa zica cu: exista inregistrari pentru care Tax Amount Structure/ Amount (S.TI.6/ S.AM.1) <0> ?
Adica se verifica daca Amountul este <>0 ?
LAter edit: hai ca m-am lamurit, s-a discutat si pe FB: <0> insemna <>0
aserban1969

Post by aserban1969 »

Partea cu tva-ul este iunca un pic mai complicata dar

de ce nu apar erorile in validator ??
si unde sunt TESTELE privind consistenţa ????

"Pentru a facilita depunerea declaraţiei D406, ANAF republică următoarele documente: validator, fişierul XSD şi schema xls ce conţine numeroase elemente de ghidaj/asistenţă pentru depunerea acestei declaraţii
- actualizat în data de 17.07.2024"

Am luat ultimul validator si spune iar fara erori
Post Reply