cass /cm

::D112, salarizare
Forum rules
:: limbajul folosit in acest forum va fi unul civilizat, in limita subiectelor din topicurile deschise.
:: orice manifestare necivilizata (agresiune verbala, comportament neadecvat, reclama abuziva fara legatura cu forumul) va duce la stergerea contului de user.
:: pt. inscriere USER NOU la acest FORUM, folositi linkul https://profox.ro/forum-register/
mgabi

Re: cass /cm

Post by mgabi »

Eu as zice ca fiecare "hartie" are o perioada de acordare ... nu poti spune ca initialul din februarie a fost acordat pana pe 25 aprile.
mfilip91

Post by mfilip91 »

Da. Dece sa fie simplu cand poate fi complicat?!!!

Parerea mea este ca, totusi, autorii oug au avut intentia sa spuna ca prevederile se aplica incepand cu 01.04.24, numai ca nu le-a reusit. S-au gandit, poate, la concediile medicale acordate in luna 03 si care continua in luna 04. Cred. Si sper.

Alta varianta ar fi cazul concediilor medicale care inceteaza pana in 11.04. Pentru acestea se retine cass. Pentru cele care inceteaza dupa 11.04, nu. Adica daca avem 2 certificate medicale cod 06 (de ex) primul inceteaza in 10.04(de ex) ii retimem cass, al 2-lea inceteaza in 12.04(de ex) si nu-i retimem cass.

Nu stiu daca nu ar fi necesare ceva lamuriri/norme suplimentare.

E chiar aberant sa calculam in 2 feluri, in aceeasi luna dar ... la cate am vazut... e posibil sa trebuiasca.
mgabi

Post by mgabi »

Eu am "construit-o" mai simplu:
Conditie scutit sanatate = (cod diferit de 1,7,10) and (data_sfarsit_CM>11.04.2024) OR (cod=coduri AMBP) and (data_sfarsit<=11.04.2024)
ghircoiascamil

Post by ghircoiascamil »

De ce nu ar fi corect asa:
Ai brutul fara boala si la acesta aduni o variabila care face suma indemnizatiilor din FU si din FNUASS de pe fiecare certificat medical cu data valabilitatii mai mica decat 12.04.2024 precum si cele cu cod 01,07,si 10 care au data valabilitatii >= 12.04.2024. La acest rezultat aplici cota de 10%.
Last edited by ghircoiascamil on 18 Apr 2024, 17:41, edited 1 time in total.
mgabi

Post by mgabi »

Ba este corect, zic eu.
Exact asa calculez si eu ... ce intra in baza la care se plateste sanatate, separat realizatul fara CM si separat baza din CM-uri (calculata in functie de data incetarii).
Oricum trebuie formula pentru baza CAS la CM-uri si separat pentru baza CASS la CM-uri, pentru ca tin cont de asta la calculul scutirii de 200 lei :mrgreen:
Vom vedea in D112 ce idei le mai vin si ce campuri mai inventeaza.

PS: Discutia initiala era despre scutiri, de aceea am pus formula "invers"
mfilip91

Post by mfilip91 »

Certificate medicale/ Concediu medical

OUG34/2024,Art.17

(2) Dispozițiile art. 155 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, astfel cum acestea au fost modificate prin prezenta ordonanță de urgență, se aplică și pentru indemnizațiile aferente concediilor medicale a căror perioadă de acordare încetează după data intrării în vigoare a prevederilor prezentei ordonanțe de urgență.

Inclin sa cred ca in cazul indemnizatiilor aferente certificatelor medicale cu "continuare", apartinand unui concediului medical care inceteaza dupa 12.02.2024 ... e acelasi tratament.
onut

Post by onut »

Va complicati mai mult decat trebuie :) , sa aplici de la 01.04 nu e corect pentru ca O.U.G.ul intra in vigoare din 12.04 , sa aplici si pe ...initiale .. nu are nici o treaba OUG-ul cu certificatele medicale care sunt initiale sau in continuare.

Am sa va explic putin cum am inteles eu ca sta treaba.

Pana acum am avut retinere la sanatate pentru tot ce inseamna concedii medicale, pana acum adica pana in data de 11.04.2024 pentru ca OUG-ul este in vigoare din data de 12.04.2024. Toate medicalele care se elibereaza incepand cu data de 12.04.2024 si au ca data inceput cm cel putin data de 12.04 intra deja sub efectul OUG-ului.
Insa de subliniat este ca avem o "derogare", prin care se dorste o aplicare retroactiva a OUG-ului, care face referire la perioada concediului medical, adica la data inceput si data sfarsit a concediului medical (nu are treaba cu data acordarii sau daca e initial/continuare)in sensul ca modificarile acestui OUG se aplica si pentru acele concedii medicare care au inceput inainte de 12.04 dar se termina oricand incepand cu 12.04.
Altfel spus , pentru toate concediile medicale, indiferent de codul de boala, care au ca data de sfarsit < 12.04.2024 se va retine in continuare sanatate indifetent de data de inceput a acestora.
Concediile medicale care au ca data de sfarsit > 11.04.2024 vor fi scutite de sanatate pentru cod boala <> 01, 07 si 10.
Pentru 01,07 si 10 se va retine in continuare sanatate indiferent de perioada acestora.
Spor!
mgabi

Post by mgabi »

Pai asta spuneam si noi , tinem cont de data incetarii (in primul rand) si de codul de boala.

PS: codul 10 este ciudatenia (nu am asa ceva si nici nu-mi doresc!) , pentru ca era scutit pana pe 12 iar dupa 12 intra la taxare. este singurul CM platit din AMBP la care se retine sanatate si aici se cam contrazic in lege, pentru ca nu este CM conform OUG.158:

i) indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, acordate în baza art. 2 alin. (1) lit. a) și b) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare, aferente concediilor medicale pentru codurile de indemnizație 01, 07 și 10, prevăzute în Ordinul ministrului sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 1.192/745/2020 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical și a instrucțiunilor privind utilizarea și modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza cărora se acordă indemnizații asiguraților din sistemul asigurărilor sociale de sănătate și din sistemul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale, cu modificările și completările ulterioare.

Codul 10 nu este acordat in baza oug.158 !!!! :mrgreen:
macifla

Post by macifla »

@mgabi
Reducerea timpului de muncă cu o pătrime poate fi suportată atât din FAMBP cît şi din FCI în funcţie de cauza bolii.
În OUG 158/2005 actualizată se găsesc mai multe referiri la aceasta.
mfilip91

Post by mfilip91 »

Ceva informații despre D112 și modul de reflectare în aceasta a OUG 34/2024 aveți?

În SoftA, am găsit câmpul Tichete1_b și 2_b, parcă, adică "sume scutite de cass" și care s-ar preta exact și ar funcționa totul perfect, fără alte modificări. Dar, mai poți ști ce gânduri au cei ce-l realizează?
Post Reply