Pana la urma cum se evidentiaza ziua neplatita ? CM-ul in pontaj va fi cu nr toal de zile sau va fi diminuat ? Pe scurt, cum va arata pontajul ?
Citez de pe www. Juridice.ro : "Modul în care este înregistrată prima zi de concediu medical (chiar şi neplătită) are o importanță operațională semnificativă. Clasificarea incorectă a acesteia drept concediu fără plată (spre deosebire de concediu medical (neplătit)) poate distorsiona calculul perioadelor contributive, evidențele de asigurări sociale, dar și datele istorice relevante pentru contribuțiile și asigurările angajaților.
După cum enunţam anterior, în opinia noastră, prima zi de concediu medical ar trebui să fie raportată în continuare drept concediu medical , în concordanță cu natura sa juridică." Eu sunt de parere ca inscrisurile din CM trebuiesc respectate. E logic, dintre zilele de CM din certificat se plateste cu una mai putin. Ce treaba are Valoarea Certificatului cu ceea ce se plateste pentru el ? Sunt doua notiuni diferite. Asa vad eu lucrurile.
Salarii 2026
Forum rules
:: limbajul folosit in acest forum va fi unul civilizat, in limita subiectelor din topicurile deschise.
:: orice manifestare necivilizata (agresiune verbala, comportament neadecvat, reclama abuziva fara legatura cu forumul) va duce la stergerea contului de user.
:: pt. inscriere USER NOU la acest FORUM, folositi linkul https://profox.ro/forum-register/
:: limbajul folosit in acest forum va fi unul civilizat, in limita subiectelor din topicurile deschise.
:: orice manifestare necivilizata (agresiune verbala, comportament neadecvat, reclama abuziva fara legatura cu forumul) va duce la stergerea contului de user.
:: pt. inscriere USER NOU la acest FORUM, folositi linkul https://profox.ro/forum-register/
-
costin_mentor
Re: Salarii 2026
Daca am un CM tip 01 pentru perioada 02.02.2026 - 06.02.2026, atunci pontajul meu va fi completat pentru intreaga perioada aferenta CM cu 'CM' (5 zile lucratoare), in schimb vor fi platite doar 4 zile lucratoare.
-
viorel1955
bravo, asa zic si eu. Problema e ca actuala D112 pune semnul egal intre D_16 (Total zile lucratoare PLATITE) si B3_6 (Total zile CM certificat). Acum valideaza numai pe egalitate (D_16=B3_6). Atat trebuie sa faca, sa renunte la aceasta validare. Nu trebuie un camp special pentru ziua neplatita. Se va vedea clar ca CM-ul este "scurtat". In cazul exemplului tau, D_16=4 iar B3_6=5. In acest fel se prezerva tot ce era inainte (pontaj, fluturas...etc) si se schimba doar valoarea platita a CM-ului. Nici in program nu intentionez sa restrictionez ceva in functie de diagnostic sau prima zi nelucratoare sau orice altceva. Utilizatorii vor putea "scurta" CM-ul in functie de ceea ce au citit si ce au inteles. M-am saturat sa-mi obosesc creierii ca sa ajut idiotii care nu citesc nimic.costin_mentor wrote: ↑03 Mar 2026, 20:55 Daca am un CM tip 01 pentru perioada 02.02.2026 - 06.02.2026, atunci pontajul meu va fi completat pentru intreaga perioada aferenta CM cu 'CM' (5 zile lucratoare), in schimb vor fi platite doar 4 zile lucratoare.
D_14 = Zile prestatii (zile lucratoare) suportate de angajator
D_15 = Zile prestatii (zile lucratoare) suportate de FNUASS
D_16 = Total Zile prestatii (zile lucratoare) aferente concediului medical, iar in structura avem corelatiile B3_6 = D_16, dar si D_16 = D_14+D_15!
Daca exista totusi o zi lucratoare neplatita de CM, ea nefiind suportata nici de angajator si nici din FNUASS, rezulta in mod logic ca aceasta nu poate fi cuprinsa nici in D_14, nici D_15 si deci nici in D_16, de aceea trebuie eventual evidentiata distinct! Altfel iese o varza cu structura D112, deci ganditi-va bine si nu le dati idei gresite celor de la ANAF/MS, respectati actualele reguli logice din structura!
D_16 = Total Zile prestatii (zile lucratoare) aferente concediului medical, iar in structura avem corelatiile B3_6 = D_16, dar si D_16 = D_14+D_15!
Daca exista totusi o zi lucratoare neplatita de CM, ea nefiind suportata nici de angajator si nici din FNUASS, rezulta in mod logic ca aceasta nu poate fi cuprinsa nici in D_14, nici D_15 si deci nici in D_16, de aceea trebuie eventual evidentiata distinct! Altfel iese o varza cu structura D112, deci ganditi-va bine si nu le dati idei gresite celor de la ANAF/MS, respectati actualele reguli logice din structura!
Last edited by livius on 04 Mar 2026, 08:52, edited 1 time in total.
-
viorel1955
Ideea am inteles-o, numai ca eu nu am dezvoltat-o. Nu am inteles insa faza cu zi lucratoare neplatita "nefiind suportata nici de angajator si nici din FNUASS" !? Cum adica ? Ce vrei sa spui ? Normal ca daca e neplatita, nu o plateste nici angajatorul, nici FNUASS, prin definitie. De ce trebuie evidentiata distinct ? Ca asa a facut Saga sau cum ? De ce sa iasa o varza daca nu inregistrezi ziua asta distinct ? Si unde sa o inregistrezi ? Daca a facut Saga asta nu inseamna ca toata turma o ia in aceiasi directie. Gandeste-te ca porcaria asta va dura doar pana la sfarsitul anului dupa care toata constructia pe care vrei sa o faci, va ramane moarta prin program si nu ai sa indraznesti sa o stergi pentru ca ai uitat ce efecte poate sa aiba in ansamblu. Domne, observ la noi ca facem eforturi sa complicam cat mai tare, un subiect de 3 lei.livius wrote: ↑04 Mar 2026, 00:15 D_14 = Zile prestatii (zile lucratoare) suportate de angajator
Daca exista totusi o zi lucratoare neplatita de CM, ea nefiind suportata nici de angajator si nici din FNUASS, rezulta ca aceasta trebuie sa diminueze in mod logic ori D_14, ori D_15 si deci implicit si D_16, de aceea trebuie eventual evidentiata distinct! Altfel iese o varza cu structura D112, deci ganditi-va bine si nu le dati idei gresite celor de la ANAF/MS, respectati actualele reguli logice din structura!
Privitor la logica, ca vorbiram despre asta :
-Ce a scris doctorul in certificat este in B3_6
-Ce doreste sa plateasca ANAF este in D_16 ca suma D_14+D_15
Pana acum se valida B3_6=D_16 dar din februarie poate fi si B3_6<>D_16 (B3_6=D_16+1). Am cerut suprimarea acestei validari. Atat.
Ce nu are logica ? Structura ramane nemodificata, te folosesti de variabile si campuri existente deja.
REPET SUNT DOUA LUCRURI DISINCTE :
1. INREGISTRARE CERTIFICAT MEDICAL (care trebuie inregistrat asa cum l-a scris doctorul ca nr de zile)
2. INREGISTRARE PLATII ACESTUI CERTIFICAT (INTEGRAL SAU NU) care defapt e o alta poveste.
Am reformulat putin postul anterior ca sa fie mai clar, iar varza consider ca iese daca ziua lucratoare neplatita de CM este inclusa in D_14, sau in D_15 si deci inclusiv in D_16!
Apoi, ziua asta lucratoare neplatita nefiind cuprinsa deci nicaieri, am afirmat ca eventual ar putea fi evidentiata intr-un camp nou din sectiunea D, pt. ca altfel pontajul raportat in D112 ramane incomplet!
Eu am de acum 16 ani facuta in program defalcarea automata a zilelor de CM suportate de angajator si din FNUASS, ceea ce nu e cazul la Saga, sau la alte programe unde defalcarea este facuta manual de operator, deci orice referire la Saga, sau la "turma" chiar nu-si are rostul!
Din pacate, acest "subiect de 3 lei" observ ca ridica probleme deosebite tuturor, atat legiuitorului, cat si noua, deci ceva mai multa deschidere ne-ar fi de folos tuturor! Eu am scris tot ce am scris, dupa mai multe ore de studiu si teste si doar din dorinta sincera de a ne ajuta reciproc si nicidecum de a polemiza cu cineva!
Apoi, ziua asta lucratoare neplatita nefiind cuprinsa deci nicaieri, am afirmat ca eventual ar putea fi evidentiata intr-un camp nou din sectiunea D, pt. ca altfel pontajul raportat in D112 ramane incomplet!
Eu am de acum 16 ani facuta in program defalcarea automata a zilelor de CM suportate de angajator si din FNUASS, ceea ce nu e cazul la Saga, sau la alte programe unde defalcarea este facuta manual de operator, deci orice referire la Saga, sau la "turma" chiar nu-si are rostul!
Conform structurii, B3_6 = Total zile lucratoare concediu medical (cf OUG 158/2005), deci este o eroare sa afirmi ca "Ce a scris doctorul in certificat este in B3_6", datele scrise de doctor in CM fiind zile calendaristice si nicidecum zile lucratoare si acum sper ca e clar de ce este o eroare si cerinta de a fi suprimata validarea B3_6 = D_16!Privitor la logica, ca vorbiram despre asta :
-Ce a scris doctorul in certificat este in B3_6
-Ce doreste sa plateasca ANAF este in D_16 ca suma D_14+D_15
Pana acum se valida B3_6=D_16 dar din februarie poate fi si B3_6<>D_16 (B3_6=D_16+1). Am cerut suprimarea acestei validari. Atat.
Porcaria asta va dura cf. OUG 91/2025 din 01.02.2026 pana la 31.12.2027, perioada pe care eu am parametrizat-o in program, astfel ca noua regula de calcul a CM se aplica strict in aceasta perioada, nu trebuie sa mai fac nimic din 01.01.2028 pt. ca se dezactiveaza automat, sau, daca se prelungeste, actualizez intr-o proprietate a formei noua data pana la care se aplica!Gandeste-te ca porcaria asta va dura doar pana la sfarsitul anului dupa care toata constructia pe care vrei sa o faci, va ramane moarta prin program si nu ai sa indraznesti sa o stergi pentru ca ai uitat ce efecte poate sa aiba in ansamblu. Domne, observ la noi ca facem eforturi sa complicam cat mai tare, un subiect de 3 lei
Din pacate, acest "subiect de 3 lei" observ ca ridica probleme deosebite tuturor, atat legiuitorului, cat si noua, deci ceva mai multa deschidere ne-ar fi de folos tuturor! Eu am scris tot ce am scris, dupa mai multe ore de studiu si teste si doar din dorinta sincera de a ne ajuta reciproc si nicidecum de a polemiza cu cineva!
-
costin_mentor
Cei de la IT anaf au zis ca NU intentioneaza sa modifice validatorul lui D112 legat de prima zi de CM neplatita.
Daca scad ziua de CM neplatita (de exemplu am un CM din 02.02.2026-05.02.2026, doar 3 zile de CM sunt platite si trimit 3 in D112),
atunci:
- ultimul DUKIntegrator da eroare in cazul salariatilor care beneficiaza de 300 RON netaxabili.
- nr. de zile lucratoare din perioada de CM nu va mai bate cu d_16 (care este d_14 (zcmsoc) + d_15 (zcmas))
- vor aparea probleme cu stagiul de asigurare/cotizare (conform OUG 91 perioada de diminuare reprezinta stagiu de cotizare).
Avand in vedere cele de mai sus, nu voi modifica nimic in aplicatie si pentru exemplul de CM de mai sus voi trimite 4 zile de CM (d_14= D_16 = 4), pentru care obtin validare fara erori.
PS. Am corectat CM-ul si am pus data de sfarsit 05.02.2026 pentru a avea logica in ce am scris.
Daca scad ziua de CM neplatita (de exemplu am un CM din 02.02.2026-05.02.2026, doar 3 zile de CM sunt platite si trimit 3 in D112),
atunci:
- ultimul DUKIntegrator da eroare in cazul salariatilor care beneficiaza de 300 RON netaxabili.
- nr. de zile lucratoare din perioada de CM nu va mai bate cu d_16 (care este d_14 (zcmsoc) + d_15 (zcmas))
- vor aparea probleme cu stagiul de asigurare/cotizare (conform OUG 91 perioada de diminuare reprezinta stagiu de cotizare).
Avand in vedere cele de mai sus, nu voi modifica nimic in aplicatie si pentru exemplul de CM de mai sus voi trimite 4 zile de CM (d_14= D_16 = 4), pentru care obtin validare fara erori.
PS. Am corectat CM-ul si am pus data de sfarsit 05.02.2026 pentru a avea logica in ce am scris.
Last edited by costin_mentor on 05 Mar 2026, 17:51, edited 1 time in total.
@costin
- fac la fel si nu am erori.
- singura problema poate fi cind se cere rambursare de la casa de sanatate sa nu se refuze plata pe motiv de completare eronata D112, adica D_19 ( media zilnica) * 75% * D_14( zile platite de societate) <> D_20 suma societate pentru ca ziua neplatita nu apare pe nicaieri ( sau la suma_FNUASS daca este platit integral de la buget).
- fac la fel si nu am erori.
- singura problema poate fi cind se cere rambursare de la casa de sanatate sa nu se refuze plata pe motiv de completare eronata D112, adica D_19 ( media zilnica) * 75% * D_14( zile platite de societate) <> D_20 suma societate pentru ca ziua neplatita nu apare pe nicaieri ( sau la suma_FNUASS daca este platit integral de la buget).
-vrei sa spui 5 zile de CM ( 02...06), daca trimiti 4 vei avea erori.costin_mentor wrote: ↑04 Mar 2026, 11:23 Avand in vedere cele de mai sus, nu voi modifica nimic in aplicatie si pentru exemplul de CM de mai sus voi trimite 4 zile de CM (d_14= D_16 = 4), pentru care obtin validare fara erori.