Salut
Ce parere aveti despre continutul declaratiei Saf-T Stocuri
Am validat-o, are stoc de inceput si de final, miscari in perioada" respectiva"
<nsSAFT:OpeningStockQuantity><nsSAFT:ClosingStockQuantity>
Dar pe ce perioada o facem ?
-Anuala ca la active?
-Lunara sau Trimestrial ca la Saf-T standard ?
-Sau ne vor specifica o perioada la cerere ?
am vazut ulterior ca este deja deschis un post
cred ca punem perioada ca in exeplul lor au anul si luna de start ...
<nsSAFT:PeriodStart>6</nsSAFT:PeriodStart>
<nsSAFT:PeriodStartYear>2021</nsSAFT:PeriodStartYear>
<nsSAFT:PeriodEnd>6</nsSAFT:PeriodEnd>
<nsSAFT:PeriodEndYear>2021</nsSAFT:PeriodEndYear>
Saf-T Stocuri
Forum rules
:: limbajul folosit in acest forum va fi unul civilizat, in limita subiectelor din topicurile deschise.
:: orice manifestare necivilizata (agresiune verbala, comportament neadecvat, reclama abuziva fara legatura cu forumul) va duce la stergerea contului de user.
:: pt. inscriere USER NOU la acest FORUM, folositi linkul https://profox.ro/forum-register/
:: limbajul folosit in acest forum va fi unul civilizat, in limita subiectelor din topicurile deschise.
:: orice manifestare necivilizata (agresiune verbala, comportament neadecvat, reclama abuziva fara legatura cu forumul) va duce la stergerea contului de user.
:: pt. inscriere USER NOU la acest FORUM, folositi linkul https://profox.ro/forum-register/
Re: Saf-T Stocuri
SAFT pt stocuri se trimite doar la cererea ANAF. nu se depune periodic.
Mijloacele fixe/activele se depun anual
Mijloacele fixe/activele se depun anual
aserban1969 wrote: ↑14 Feb 2025, 17:37 Salut
Ce parere aveti despre continutul declaratiei Saf-T Stocuri
Am validat-o, are stoc de inceput si de final, miscari in perioada" respectiva"
<nsSAFT:OpeningStockQuantity><nsSAFT:ClosingStockQuantity>
Dar pe ce perioada o facem ?
-Anuala ca la active?
-Lunara sau Trimestrial ca la Saf-T standard ?
-Sau ne vor specifica o perioada la cerere ?
am vazut ulterior ca este deja deschis un post
cred ca punem perioada ca in exeplul lor au anul si luna de start ...
<nsSAFT:PeriodStart>6</nsSAFT:PeriodStart>
<nsSAFT:PeriodStartYear>2021</nsSAFT:PeriodStartYear>
<nsSAFT:PeriodEnd>6</nsSAFT:PeriodEnd>
<nsSAFT:PeriodEndYear>2021</nsSAFT:PeriodEndYear>
A trebuit cineva sa faca 406 pentru gestiune ?
Pe ce perioada ar putea sa o ceara ? Lunar sau orice perioada vor ei ?
Am observat ca si 406 pentru mijloace fixe si pentru gestiune se valideaza doar cu sectiune Header si cele doua sectiuni corespunzatoare la fiecare din ele. Restul le-am lasat goale si nu s-a suparat.
Eu initial am facut la mijloace fixe si conturile din GeneralLedger, dar nu stiu daca sa le scot, si nu stiu ce ar trebui sa pun la gestiune daca ar fi nevoie de ele mai ales daca se cere o perioada mai mare decat o luna, poate de un an.
Pe ce perioada ar putea sa o ceara ? Lunar sau orice perioada vor ei ?
Am observat ca si 406 pentru mijloace fixe si pentru gestiune se valideaza doar cu sectiune Header si cele doua sectiuni corespunzatoare la fiecare din ele. Restul le-am lasat goale si nu s-a suparat.
Eu initial am facut la mijloace fixe si conturile din GeneralLedger, dar nu stiu daca sa le scot, si nu stiu ce ar trebui sa pun la gestiune daca ar fi nevoie de ele mai ales daca se cere o perioada mai mare decat o luna, poate de un an.
ANAF poate sa ceara pe orice perioada doresc ei aceasta declaratie de stocuri. Evident, dupa ce firma a inceput sa depuna SAFT lunar/trimestrial. Am citit in presa, avocatnet.ro, ca au fost solicitari de stocuri, nu stiu cat de reala e informatia.
In functie de perioada ceruta, poti da D406SToc lunar, trimestrial, anual, cat sa iti acoperi perioada ceruta de ANAF.
Cat despre sectiuni, e destul de clar scris in ghid
"La cerere, există obligația de raportare pentru următoarele secțiuni privind Stocurile din Fișierul SAF-T, care vor fi denumite Declarația informativă D406 - Stocuri:
1. Header [Antetul];
2. MasterFiles [Fișiere Master] cu anumite subsecțiuni:
2.1 GeneralLedgerAccounts [Conturile contabile - Registrul Jurnal]
2.5 TaxTable [Tabelă Taxe]
2.6 UOMTable [Tabelă UOM]
2.7 AnalysisTypeTable [Tabela Tipuri Analiză]
2.8 MovementTypeTable [Tabelă Tipuri Mișcări]
2.9 Products [Produse]
2.10 PhysicalStock [Stocuri]
2.11 Owners [Proprietari]
4. Source Documents [Documente Sursă] cu următoarele subsecțiuni:
4.4 MovementOfGoods [Mișcări Bunuri]"
In functie de perioada ceruta, poti da D406SToc lunar, trimestrial, anual, cat sa iti acoperi perioada ceruta de ANAF.
Cat despre sectiuni, e destul de clar scris in ghid
"La cerere, există obligația de raportare pentru următoarele secțiuni privind Stocurile din Fișierul SAF-T, care vor fi denumite Declarația informativă D406 - Stocuri:
1. Header [Antetul];
2. MasterFiles [Fișiere Master] cu anumite subsecțiuni:
2.1 GeneralLedgerAccounts [Conturile contabile - Registrul Jurnal]
2.5 TaxTable [Tabelă Taxe]
2.6 UOMTable [Tabelă UOM]
2.7 AnalysisTypeTable [Tabela Tipuri Analiză]
2.8 MovementTypeTable [Tabelă Tipuri Mișcări]
2.9 Products [Produse]
2.10 PhysicalStock [Stocuri]
2.11 Owners [Proprietari]
4. Source Documents [Documente Sursă] cu următoarele subsecțiuni:
4.4 MovementOfGoods [Mișcări Bunuri]"
Poate nu am fost destul de exact. Am pus aceste sectiuni cum am vazut pe la altii. Adica unele sectiuni goale , altele cu informatii. Ultima oara am incercat cu ele goale, si nu s-a suparat.S-au validat indiferent cum erau.
Ma gandeam ca daca ii dai stocurile pe un an de zile, pot fi mii de produse care in acea perioada au fost la un momentdat pe stoc, apoi au disparut la finalul perioadei ? In stocuri ar trebui tecute cu zero ? Ce fel de relevanta ara avea. Si daca dai conturile din balanta (generalledger) le pui pe cele de la in ceput de an si pe cele de la final de an ? Iar nu stiu ce relevanta ar avea.
Nu mai spun daca ai ca perioada 10.2025 pana la a 2.2026 . adica mi s-ar parea aiurea de tot sa poata sa ceara chiar orice perioada.
Este undeva scris care din ele trebuie sa contina date si care trebuie doar sa aiba inceputl si sfarsitul sectiunii ?
Ma gandeam ca daca ii dai stocurile pe un an de zile, pot fi mii de produse care in acea perioada au fost la un momentdat pe stoc, apoi au disparut la finalul perioadei ? In stocuri ar trebui tecute cu zero ? Ce fel de relevanta ara avea. Si daca dai conturile din balanta (generalledger) le pui pe cele de la in ceput de an si pe cele de la final de an ? Iar nu stiu ce relevanta ar avea.
Nu mai spun daca ai ca perioada 10.2025 pana la a 2.2026 . adica mi s-ar parea aiurea de tot sa poata sa ceara chiar orice perioada.
Este undeva scris care din ele trebuie sa contina date si care trebuie doar sa aiba inceputl si sfarsitul sectiunii ?
Am recitit ghidul si cred ca m-am lamurit. Chiar daca perioada ceruta pentru stocuri este mai mare, se vor depune mai multe declaratii privind stocurile, declaratii lunare sau trimestriale dupa cum depune contribuabilul 406-le.
Din ghid :
"Informațiile privind Stocurile sunt întocmite și depuse la cererea ANAF, pe baza unei solicitări specifice din partea autorității fiscale. În funcție de perioada pentru care se solicită furnizarea informațiilor privind Stocurile prin Fișierul Standard de Control Fiscal SAF-T, contribuabilii vor furniza una sau mai multe declarații informative cuprinzând subsecțiunile din Fișierul SAF-T relevante pentru Stocuri (detaliate in cadrul secțiunii 9.2. Modul de raportare al câmpurilor), separate pentru fiecare dintre lunile/trimestrele calendaristice cuprinse în perioada pentru care a fost trimisă solicitarea de depunere din partea ANAF."
Din ghid :
"Informațiile privind Stocurile sunt întocmite și depuse la cererea ANAF, pe baza unei solicitări specifice din partea autorității fiscale. În funcție de perioada pentru care se solicită furnizarea informațiilor privind Stocurile prin Fișierul Standard de Control Fiscal SAF-T, contribuabilii vor furniza una sau mai multe declarații informative cuprinzând subsecțiunile din Fișierul SAF-T relevante pentru Stocuri (detaliate in cadrul secțiunii 9.2. Modul de raportare al câmpurilor), separate pentru fiecare dintre lunile/trimestrele calendaristice cuprinse în perioada pentru care a fost trimisă solicitarea de depunere din partea ANAF."
Nu stiu daca la depunere pe ANAF iti permite sectiuni obligatorii necompletate la stocuri. Se poate testa pe D406T. GLA este o sectiune obligatorie, de soldurile de perioada nu scapi. Eu am gandit D406 stoc la nivel de perioada lunara, asa am balanta corecta in aplicatie si stocurile inceput si sfarsit de luna, precum si miscarile. Declar TOATE analiticile, care au soldini<>0 sau solfin<>0 sau rulaje in timpul lunii. Nu m-am complicat cu perioade diferite de luna, tocmai ca logica e mult mai clara la luna.
Da , asa este. Lunar este totul mai clar. Si miscarile si mai ales stocurile.
Acuma depinde de ei cum accepta. Ca daca spun ca depui 406 trimestrial si vor si stocurile tot asa, va fi o problema.
De regula cand venea DIICOT-ul de exemplu, cautau cate un produs mai special (de exemplu cupru) ca sa verifice clientii vreunui furnizor si furnizorul bineinteles.
Nu vad alte motive. De-a lungul multor ani (peste 20) nu am avut vreo solicitare directa de la ANAF, decat DIICOT.
Acuma depinde de ei cum accepta. Ca daca spun ca depui 406 trimestrial si vor si stocurile tot asa, va fi o problema.
De regula cand venea DIICOT-ul de exemplu, cautau cate un produs mai special (de exemplu cupru) ca sa verifice clientii vreunui furnizor si furnizorul bineinteles.
Nu vad alte motive. De-a lungul multor ani (peste 20) nu am avut vreo solicitare directa de la ANAF, decat DIICOT.