Salarii 2025

::D112, salarizare
Forum rules
:: limbajul folosit in acest forum va fi unul civilizat, in limita subiectelor din topicurile deschise.
:: orice manifestare necivilizata (agresiune verbala, comportament neadecvat, reclama abuziva fara legatura cu forumul) va duce la stergerea contului de user.
:: pt. inscriere USER NOU la acest FORUM, folositi linkul https://profox.ro/forum-register/
Post Reply
mfilip91

Re: Salarii 2025

Post by mfilip91 »

Subscriu și eu părerii că pentru certificatele cu continuare, procentul(pentru boli obișnuite) se stabilește în funcție de numărul total de zile de incapacitate de muncă (episod boală), chiar daca boala obisnuită este continuarea unei boli urgență(de exemplu).
De exemplu dacă avem 3 certificate de boală obisnuită, cu continuare, primul având 7 zile calendaristice, al 2-lea având 4 zile și ultimul 5 zile, toate se vor calcula cu procentul 75.

De-asemenea, sintagma "zile boala", cred/sper că se referă la zile calendaristice!
mrapi

Post by mrapi »

cand avem 01 in continuarea lui 06,in numarul de zile pentru stabilirea procentului se vor lua si cele cod 06? tind sa cred ca da
ms
nicu

Post by nicu »

-poate exista medical initial '01' pt. iulie eliberat in august 2025 ?
Liviut

Post by Liviut »

Va rog luminati-ma si pe mine : Daca am un cm la sf lunii Cod 01 si luna urmatoare am unul in continuare recalculez si CM dat? ( refac restul si statul de plata ?)
nicu

Post by nicu »

@Liviut incepind cu august-septembrie, da.
mfilip91

Post by mfilip91 »

În cazul cm care merg in continuare în luna următoare, eu m-am gândit să dau posibilitatea de a evita recalcularea cm din luna precedentă. De ex. salariile pe luna august se calculează în luna septembrie, după data de 5. Până la calcul se cam știe dacă omul bolnav în ultima zi a lunii precedente e tot bolnav și... în funcție de numărul de zile următoare pun procentul. Recalcularea lunii precedente să se facă numai în caz în care s-a estimat greșit procentul de calcul. ... recalcularea implică foarte multe probleme: viramente salarii noi, rectificare d112, rectificare rest plată, note contabile, saft ... toate corectate, deci e de preferat să se evite.
viorel1955

Post by viorel1955 »

mfilip91 wrote: 25 Aug 2025, 17:02 În cazul cm care merg in continuare în luna următoare, eu m-am gândit să dau posibilitatea de a evita recalcularea cm din luna precedentă. De ex. salariile pe luna august se calculează în luna septembrie....
mfilip91 are dreptate. In general lichidarea salariala a lunii in curs se face cam in data de 06 luna urmatoare. Sa presupunem ca avem un CM care incepe in data de 31.07.2025. Certitudinea coeficientului aplicat va apare in data de 15.08.2025 (dupa 15 zile dela debutul CM-ului), adica cand vom stii daca avem 55,65 sau 75. Asta inseamna decalarea lichidarii din 06 ale lunii, in data de 15 ale lunii urmatoare, ceea ce nu e un capat de tara.

Ideea de rectificative este dupa parerea mea exclusa in prezenta SAF-T. Rectificativele la nivelul SAF-T altereaza coeficientul de risc. Dupa parerea mea este cea mai proasta solutie.
O alta solutie este aceea de a da rectificativa D112 pentru luna alterata, dar regularizarea contabila sa se faca in luna urmatoare, lucru care dupa parerea mea pentru un contabil experimentat, nu este foarte dificila. In aceasta modalitate se evita interventia rectificativ pe SAF-T. Nu trebuie sa va spun eu cat de batuti in cap sunt unii contabili. De aceea va sugerez ca, daca luati aceste decizii, sa le prezentati clientilor si sa va asigurati ca le-au inteles.
hd56fox

Post by hd56fox »

In principiu daca in 01 a lunii urmatoare nu vine omul la lucru este foarte probabil sa fie bolnav in continuare si se poate lua legatura cu el sau familia, in cele mai multe cazuri.
Poate la firmele cu foarte multi angajati este mai dificil, desi acolo se folosesc poate sisteme de pontaj mai avansate.
Sigur, sunt de evitat rectificarile si este in interesul lor (al patronilor si al contabilului) sa faca niste reguli ca sa-si usureze viata.
Liviut

Post by Liviut »

Problema e ca eu am clienti care dau lichidarea pana in 5 ale lunii si vor sa stie corect restul de plata
mgabi

Post by mgabi »

Da' ce esti tu? Mafalda?
Post Reply