Implementare

::D406 SAF-T
Forum rules
:: limbajul folosit in acest forum va fi unul civilizat, in limita subiectelor din topicurile deschise.
:: orice manifestare necivilizata (agresiune verbala, comportament neadecvat, reclama abuziva fara legatura cu forumul) va duce la stergerea contului de user.
:: pt. inscriere USER NOU la acest FORUM, folositi linkul https://profox.ro/forum-register/
mgabi

Re: Implementare

Post by mgabi »

Ati reusit sa depuneti pana la urma un saft pentru cai cu cod special de tva ?
Daca da, cu ce sectiuni si ce cod fiscal?
admin

Post by admin »

Dupa multe deliberari si esecuri noi am adoptat urmatoarea varianta:
Pentru neplatitori de TVA care au operatiuni cu cod fiscal special:
-in trimestrul respectiv se trece 000 si 000000 la toate codurile de taxa TVA in afara de cele efectuate cu codul special de TVA
-operatiunile cu cod special de TVA se declara la nivel de cod taxa TVA cu codurile aferente acelor operatiuni cu UE
-in plus , in reg. jurnal , la liniile respective , la cod saft cumparator/furnizor (functie de caz) avem trecut codul special de TVA in loc de traditionalul '0'.
ex:
DVI.. la linia din reg jurnal aferent tertului (4012), la cod saft furnizor avem codul furnizorului UE dar la cod saft cumparator (unde era 0 in mod normal) am inserat codul special de TVA al declarantului.

Se valideaza fara probleme...
mgabi wrote: 27 Jun 2025, 02:58 Ati reusit sa depuneti pana la urma un saft pentru cai cu cod special de tva ?
Daca da, cu ce sectiuni si ce cod fiscal?
mrapi

Post by mrapi »

salutare
pe recipisa: "E: validari globale eroare regula: R_SECT_MIS: Declaratia 588140072 are urmatoarele sectiuni lipsa: Account"
in validatorul local e totul ok,ms pt orice sugestie de rezolvare
mfilip91

Post by mfilip91 »

Da, acceptăm 30 iunie raportare trimesttială si 31 iulie la restul.
Mulțumesc mult!
blumache

Post by blumache »

mrapi wrote: 27 Jun 2025, 13:24 salutare
pe recipisa: "E: validari globale eroare regula: R_SECT_MIS: Declaratia 588140072 are urmatoarele sectiuni lipsa: Account"
in validatorul local e totul ok,ms pt orice sugestie de rezolvare
Pare ca in GeneralLedgerAccounts nu aveti nici o subsectiune tip Account cu cont si sold inceput si sf de perioada. Fara nici o subsectiune Account nu se poate in general depune.
mrapi

Post by mrapi »

asa e,multumesc!
mgabi

Post by mgabi »

D406 pentru cod special de tva.
Am primit raspunsul la intrebari ... Am senzatia ca cineva trimite acelasi raspuns (care nu zice nimic) tuturor!

Intrebare:
Buna ziua.
Va rog sa ne spuneti cum trebuie construit D406 pentru achizitie intracomunitara in cazul unei societati care are cod special de tva si depune declaratia D301.
In documentaiile SAF-T nu exista instructiuni decat referitor la sectiunile obligatorii, fara alte detalii
Problemele intampinate si neclaritatile sunt urmatoarele :
1. Se trasmite cu TaxAccountingBasis tip "I" , dar ce cod raportor se trece in Header? CUI-ul firmei sau codul special de tva?
2. La fel, la factura, la cod beneficiar: care dintre cele doua coduri se trece?
3. La trasmitere se primeste eroare daca nu se completeaza si sectiunea GeneralLedgerAccounts. Trebuie incarcata si balanta toata?

Ne-ar fi util un exemplu de fisier D406 pentru aceste situatii.

Va multumesc,
Iata raspunsul la intrebarile mele:
Buna ziua,
Pentru codul special de TVA RO xxxxx, se va depune D406, pentru perioadele în care ia naștere exigibilitatea taxei și pentru care exista obligativitatea depunerii formularului 301, Decont special de taxă pe valoare adaugată, conform pct. 2, Anexa 4, din OPANAF nr. 1783/2021
Secțiunile, subsecțiunile si elementele obligatorii a fi declarate se regăsesc în ultima schemă xls publicată pe site-ul ANAF al proiectului SAF T.

Cu stima,
ionv

Post by ionv »

@mgabi Vezi ca in minunata schema din excel sunt niste coloane marcate cu verde in antet, acolo apar nerezidentii si cei cu cod special tva , iar pe unele capitole din declaratie (GeneralLedgerEntries, GeneralLedgerAccounts, etc) au marcat N/A - astea se genereaza goale (<GeneralLedgerEntries></GeneralLedgerEntries>). Am facut un test cu o declaratie pt nerezidenti in care am pus taxtable, uomtable,products,salesinvoices,purchaseinvoices si restul sectiunilor goale - a trecut de validarea cu Duk (la TaxAccountingBasis din header am pus I, iar in HeaderComment am pus NL - cred ca la fel trebuie completat si in cazul celor cu cod special de tva)
Ramane intrebarea pe ce CUI se genereaza declaratia si cel mai important, daca se valideaza si pe serverele lor :)
mgabi

Post by mgabi »

Pai asta era si problema, bifele de la sectiuni le vazusem toti. Problemele mele erau exact cele din intrebarile puse ANAF-ului !!!

Nu stiu daca trebuie NL sau L , nu stiu ce cod fiscal se trece ... etc.
NU se valideaza pe server declaratia validata cu duk-ul, a incercat cineva (vezi mai sus)

Iar dac "inventez" o declaratie care sa se valideze si pe server, asta nu inseamna ca este si ce trebuie (doar ca nu mai da erori "gramaticale")
Post Reply