SAF-T pentru ONG

::D406 SAF-T
Forum rules
:: limbajul folosit in acest forum va fi unul civilizat, in limita subiectelor din topicurile deschise.
:: orice manifestare necivilizata (agresiune verbala, comportament neadecvat, reclama abuziva fara legatura cu forumul) va duce la stergerea contului de user.
:: pt. inscriere USER NOU la acest FORUM, folositi linkul https://profox.ro/forum-register/
master_da

SAF-T pentru ONG

Post by master_da »

Va salut!
Sunt in situatia de a crea declaratia D406 (SAF-T) pentru un ONG.
Am in minte cred ca zeci de intrebari. Nu stiu pe care sa o pun mai inainte.
Am inteles ca ONG-urile vor fi obligate sa depuna aceasta declaratie din 2025.
Am tot citit pe acest forum, am vazut si exemple.
Nu stiu de unde sa incep si mai ales cu ce sa incep. Sunt incepator in lucrul cu XML-ul.
Fisierul XML trebuie transmis la ANAF? Sau trebuie convertit in PDF?
Multumesc mult!
mrapi

Re: SAF-T pentru ONG

Post by mrapi »

spre deosebire de alte declaratii,pt 406 nu exista si pdf editabil(soft A),doar soft J,asta inseamna ca dupa ce este creat xml-ul trebuie trecut prin DUK validator pt semnare https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/ ... BIS9nQSEh/.daca e valid se va genera un pdf care se trimite la anaf
master_da

Post by master_da »

Va salut!
Am reusit sa creez un fisier xml. Insa am ajuns pana la sectiunea "Suppliers" unde primesc urmatoarea eroare:
" MasterFiles (1) sectiune Suppliers (1) sectiune Supplier (1)
eroare structura: grupul '%Supplier_choice0' ar fi trebuit sa apara de minimum 1 ori, dar apare efectiv de 0 ori"

Ma poate ajuta cineva cu un sfat? Nu stiu si nici nu gasesc grupul "Supplier_choice". Sau poate am omis eu ceva!
Multumesc!
admin

Post by admin »

nu baga in xml mai multe taguri decat cele obligatorii.. te complici
structura minima este:

-<nsSAFT:Supplier>
-<nsSAFT:CompanyStructure>
<nsSAFT:RegistrationNumber>xxxxx</nsSAFT:RegistrationNumber>
<nsSAFT:Name>xxxx</nsSAFT:Name>
-<nsSAFT:Address>
<nsSAFT:City>xxxx</nsSAFT:City>
<nsSAFT:PostalCode>xxxx</nsSAFT:PostalCode>
<nsSAFT:Country>RO</nsSAFT:Country>
</nsSAFT:Address>
</nsSAFT:CompanyStructure>
<nsSAFT:SupplierID>xxxx</nsSAFT:SupplierID>
<nsSAFT:AccountID>401</nsSAFT:AccountID>
<nsSAFT:OpeningDebitBalance>xxxx</nsSAFT:OpeningDebitBalance>
<nsSAFT:ClosingDebitBalance>xxxx</nsSAFT:ClosingDebitBalance>
</nsSAFT:Supplier>
hd56fox

Post by hd56fox »

SAF-T trebuie depus de către contribuabilii mici, dar era o problemă în privința ONG-urilor, bisericilor și asociațiilor de proprietari. ANAF a pregătit un proiect de ordin prin care aceste entități vor fi exceptate de la această obligație, mai ales că din punct de vedere tehnic fișierul nu putea fi completat. Este vorba despre cele care au contabilitate în partidă simplă.
mgabi

Post by mgabi »

Exact, doar cei care au evidenta in partida simpla nu depun.

ONG-urile care trbuie sa tina partida dubla nu sunt exceptate! Sunt in curs de verificare SAFT la un ONG si va dau de stire.
master_da

Post by master_da »

mgabi wrote: 04 Feb 2025, 15:28 Exact, doar cei care au evidenta in partida simpla nu depun.

ONG-urile care trbuie sa tina partida dubla nu sunt exceptate! Sunt in curs de verificare SAFT la un ONG si va dau de stire.
Multumesc! Astept un raspuns!
mgabi

Post by mgabi »

Validat cu succes , pe tip ONG, cu plan de conturi ONG.
La constructia analitecelor (AccountID parca) am pieptanat putin, dar s-a rezolvat.

PS: LA NEPLATITORI - Pana la urma cum este corect sa trecem la codul de taxa de tva? Coduri 3xxxxx de taxa 0 sau 000000 ca nu intra in sfera taxei?
admin

Post by admin »

000000 este corect... pt ca nu este scutita in vreun fel de TVA si nici nu se evidentiaza separat TVA-ul in contabilitatea neplatitorilor.. pur si simplu nu face obiectul aplicarii TVA :)
mgabi wrote: 04 Feb 2025, 20:41 Validat cu succes , pe tip ONG, cu plan de conturi ONG.
La constructia analitecelor (AccountID parca) am pieptanat putin, dar s-a rezolvat.

PS: LA NEPLATITORI - Pana la urma cum este corect sa trecem la codul de taxa de tva? Coduri 3xxxxx de taxa 0 sau 000000 ca nu intra in sfera taxei?
hd56fox

Post by hd56fox »

Asa am facut si eu, asa am si auzit ca au fost indicatiile pe la ceva cursuri, desi la inceput se spunea ca se face la fel , cu coduri de taxa.
Cred ca la mine a si ramas pentru partea de livrari acel cod de scutiti.
Trebuie sa-l scot.
Post Reply