Avalansa notificari anaf de erori saft

::D406 SAF-T
Forum rules
:: limbajul folosit in acest forum va fi unul civilizat, in limita subiectelor din topicurile deschise.
:: orice manifestare necivilizata (agresiune verbala, comportament neadecvat, reclama abuziva fara legatura cu forumul) va duce la stergerea contului de user.
:: pt. inscriere USER NOU la acest FORUM, folositi linkul https://profox.ro/forum-register/
mfilip91

Re: Avalansa notificari anaf de erori saft

Post by mfilip91 »

Încerc sa retrimit declarațiile! ... autocorectorul mă chinuie!
mgabi

Post by mgabi »

Acekasi rasouns cu redepunerea a primit si la mine un client.
I-au spus sa redepuna si sa astepte , vor primi alte notificari. Au anuntat si ei problema (cei de la anaf).
admin

Post by admin »

Exista in continuare codul 301301 :)
Vezi ca ultmele structuri xls postate de anaf au filtrul aplicat pe achizitii deductibile si apar doar cateva coduri.. inlatura filtrul si o sa apara toate :)
aserban1969 wrote: 22 Aug 2024, 14:31 Nu mai regasesc codul 301301 in xls cum era inainte,mai este valabila secventa de mai jos ?
Attachments
1.jpg
1.jpg (375.09 KiB) Viewed 3927 times
aserban1969

Post by aserban1969 »

Am vazut,multumesc, era ascuns

Totusi ceva neclar cu inregistrarea de exigibilizare tva luna precedenta
4426-4428 are inscris cod de taxa 301101 respectiv cota 19 si 0 la amount
Si nu exista o baza pentru ea
mgabi

Post by mgabi »

Asa este, nu ai decat suma referitoare la valoarea contarii 4426=4428
Nu exista notiunea de baza/valoare tva (treci doar doar codurile de taxa, fara valoare taxa).

Este ca la nebuni, nu stiu daca le trece prin cap sa ia din 301301 valoarea. Baza de calcul pentru tva-ul exigibil in urma platii nu exista nicaieri in declaratie.

Intreg saft-ul este o ameteala pentru ca nu este adaptat la contabilitatea noastra (este un soi de SAP impus de niste smecheri tuturor contribuabililor din RO).
admin

Post by admin »

Da.. avem si varianta asta:
4111-709=-100
4111-4427=-19
709-709=+19
dar trebuie tinut cont la fisele istorice (alocare plati la facturi) ca aceste facturi de scont sa fie considerate plata si nu factura storno...
este unicul caz in care 4111 debit se comporta ca o plata :)
in caz contrar fisele istorice nu mai sunt corecte...

cu toate astea , in continuare CECCAR recomanda contare inversata la scont/reduceri comerciale...:
709-4111=+100
4111-4427=-19
astept sa vad instructiunile ANAF pt varianta inversata :)
mgabi wrote: 22 Aug 2024, 02:20 Da, multi conteaza cum ai scris tu, insa iti zapacesti toate rulajele asa.

un exemplu:
4111 =709 cu -100
709 = 709 cu +100

In principiu trebuie sa ai in rulaj debit valorile facturate, iar in rulaj credi ai incasarile.
mgabi

Post by mgabi »

Toti clientii mei conteaza asa (sau variante pe aceeasi idee) si nu au fost probleme niciodata.

Parerea mea: Este "contra naturii" sa ai baza negativa si tva-ul pozitiv , ca sa nu mai vorbim ca o inregistrare trebuie sa reflecte ce scrie in factura (unde si baza si tva-ul sunt negative)
Eu cred ca CECCAR "spune lucruri traznite" de multe ori :lol: ... dar fiecare cu opinia lui!

Exista doua metode de inregistrare: stornare in negru (709=4111 cu +100) sau stornare in rosu (709=4111 cu -100)
Eu mi-am invatat clientii sa nu foloseasca niciodata stornarea in negru, daca minus scrie, minus contam (macar acolo unde se poate)
Daca te uiti in materialele SAFT ai sa vezi ca n-au restrictii si poti folosi orice varianta in contabilitatea ta (desi varianta cu +100 da o balarie la verificari din cauza tva-ului!).

Iar "cosmetizarea" inregistrarilor in SAFT mie personal mi se pare putin cam ilegala. In GLE trebuie sa ai (cel putin teoretic) EXACT inregistrarile din registrul tau jurnal, nu alte minuni.

PS:
facturi de scont sa fie considerate plata si nu factura storno...
Nu inteleg ideea, factura in rosu (indiferent de continut, ca-i retur, ca-i reducere ... etc) este factura cu sold negativ.
O compensez cu alta sau primesc banii inapoi. Eu cel putin asa am in programe.
La tine conteaza la ce refera o factura cu minus?
admin

Post by admin »

da... majoritatea clientilor nostri au insistat ca facturile de scont si reduceri comerciale se comporta ca o plata , nu ca o factura storno...
ei diferentiaza facturile storno sau cele de discount fata de cele de scont sau reduceri comerciale...
in rest logica ta este corecta , ca programator... dar daca anaf da voie sa se conteze si inversat (baza pozitiva si tva negativ) trebuie sa gasim o solutie si aici cu saft-ul... poate vine anaf cu o corectie pt aceste cazuri... sa permita baza pozitiva si taxa negativa pe randul din GLE.. :)
Post Reply