Concedii medicale

::D112, salarizare
Forum rules
:: limbajul folosit in acest forum va fi unul civilizat, in limita subiectelor din topicurile deschise.
:: orice manifestare necivilizata (agresiune verbala, comportament neadecvat, reclama abuziva fara legatura cu forumul) va duce la stergerea contului de user.
:: pt. inscriere USER NOU la acest FORUM, folositi linkul https://profox.ro/forum-register/
Post Reply
mfilip91

Concedii medicale

Post by mfilip91 »

Vă salut pe toți cei care citiți această întrebare!

Rugămintea mea este să îmi spuneți cum procedați voi în cazul următor:
Un angajat cu stagiu de cotizare sub 6 luni are două certificate medicale. Primul este "urgență" iar al 2-lea este "boală obișnuită, CONTINUARE a primului certificat".

Legea spune ca:
-pentru boală urgență nu sunt necesare 6 luni pentru îndeplinirea stagiului de cotizare
-pentru boală obișnuită sunt necesare 6 luni
- baza de calcul este media veniturilor din stagiul de cotizare.
- în cazul certificatelor cu "continuare" se menține baza de calcul aferentă certificatului inițial

Întrebarea este: în cazul prezentat în exemplul de mai sus, se plătește sau nu indemnizația de boală pentru cel de al 2-lea certificat?
Vă rog să îmi răspundeți cum procedați și care este argumentul legal.

Mulțumesc mult pentru răspunsuri!

P.s. autocorectorul, văd că îmi joacă unele feste. Sper să fiți îngăduitori!
costin_mentor

Re: Concedii medicale

Post by costin_mentor »

Legal, al doilea CM nu ar trebui platit.
hd56fox

Post by hd56fox »

Asa procedez si eu. Pentru al doilea nu are stagiu de cotizare. Ar lua fiecare o urgenta de o zi si apoi certificat medical obisnuit si ar pacali legea.
mfilip91

Post by mfilip91 »

Chiar dacă la art.33, alin.2 din Normele de aplicare a Oug 158, aprobate prin Ordinul 15/2018 scrie că dacă există mai multe certificate cu "continuare" se păstrează baza de calcul a certificatului inițial?

Pe mine asta m-a făcut să păstrez baza de la primul certificat(urgența) și pentru cel de al 2-lea certificat(boală obisnuită). De peste douăzeci de ani! Și acuma a apărut dilema: dacă articolul amintit mai sus zice să păstrez baza de calcul a certificatului inițial, dece n-aș face-o?
mgabi

Post by mgabi »

Baza de calcul exista indiferent daca are sau nu dreptul la plata CM. Chiar daca n-a lucrat deloc (este angajat proaspat) baza de calcul este tarifarul/zile_lucratoare. Baza de calcul au toti!

Cei care nu au stagiul necesar nu beneficiaza de plata CM-ului.
Altfel spus, degeaba ai baza de calcul, daca zile_platite=0 :mrgreen:
mfilip91

Post by mfilip91 »

Acuma inteleg!

Multumesc foarte mult pentru raspunsuri!
victor

Post by victor »

6 luni, dar din ultimele 12.
reglementeaza doua aspecte: dreptul la CM si calculul indemnizatiei

Legat de a 2-a, aparu o chestie, sau poate n-am stiut eu bine...
In caz de boala lunga, cu succesiune de certificate, mai nou cele de continuare le dau la precedentul, inainte se dadeau toate la initial.
Baza de calcul insa ramane oricum cea a initialului.
eugen

Post by eugen »

In acest caz legea este incoerenta. CM nu are rubrica de zile de concediu neplatite, are doar zile platite de unitate si zile platite din CASS. Ca sa fie neplatite, aceste zile ar trebui sa aiba baza de calcul zero, ori dupa norme baza de calcul se mentine la CM-urile in continuare.
In practica, casa de sanatate nu plateste aceste zile si solutia acestei probleme in D112 este destul de greu de implementat deoarece nici baza de calcul zero nu este acceptata.
mgabi

Post by mgabi »

Nu-i asa de greu, dar zau ca ar fi fost mai frumos/clar cu o rubrica da zile neplatite.
Ai zile de CM (alea calendaristice), ai baza de calcul (asta este clara) si ai zile/sume (zero) platie de fond si zile/sume (tot zero) platite de societ.

Cu alte cuvinte, din totalul de x zile de CM , ai un numar de zile platite de fond/societate. Acest numar poate fi 0 :mrgreen:

Toare sunt incalcite la noi, doar nu ai fi vrut simplu si clar :D
Post Reply