Deducerea personala in 2023

::D112, salarizare
Forum rules
:: limbajul folosit in acest forum va fi unul civilizat, in limita subiectelor din topicurile deschise.
:: orice manifestare necivilizata (agresiune verbala, comportament neadecvat, reclama abuziva fara legatura cu forumul) va duce la stergerea contului de user.
:: pt. inscriere USER NOU la acest FORUM, folositi linkul https://profox.ro/forum-register/
viorel1955

Re: Deducerea personala in 2023

Post by viorel1955 »

Un client de-al meu, recitind oug 16/2022 a observat un aspect pe care eu nu l-am observat. Copii intretinuti contribuie cu deducere de baza la ambii parinti (tata, mama) spre deosebire de deducerea suplimentara (100 lei/copil) care se acorda doar unuia dintre cei doi parinti.

(6) În cazul în care o persoană este întreţinută de mai mulţi contribuabili, suma reprezentând deducerea personală de bază se atribuie unui singur contribuabil, conform înţelegerii între părţi. Pentru copiii minori ai contribuabililor, suma reprezentând deducerea personală de bază se atribuie fiecărui contribuabil în întreţinerea căruia/cărora se află aceştia.
Aurelian

Post by Aurelian »

Corect!
nicu

Post by nicu »

Deducerea suplimentara pina la 26 ani se acorda in luna implinirii celor 26 ani ?
Aurelian

Post by Aurelian »

Se calculează procentual de la începutul lunii până în data împlinirii vârstei de 26 ani pentru nr zile lucrate.
Este vorba despre o suma plătită până la împlinirea vârstei de 26 ani. Adică de la începutul lunii până în ziua când salariatul împlinește această vârstă.
Last edited by Aurelian on 07 Jun 2023, 21:03, edited 1 time in total.
mgabi

Post by mgabi »

Eu am calculat totdeauna deducere intreaga, iar in cazul de care spui tu, fac la fel.

Iata ce scrie in norme:

Norme CF (pt. art.77)
SECȚIUNEA a 2-a - Deducere personală
13. (1) În sensul art. 77 din Codul fiscal, deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală se acordă pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcția de bază, în limita venitului realizat.
Deducerea personală este stabilită în funcție de venitul brut lunar din salarii realizat la funcția de bază de către contribuabil și numărul de persoane aflate în întreținerea acestuia.

(12) Dacă la un contribuabil intervine o schimbare care are influență asupra nivelului reprezentând deducerea personală acordată și această schimbare duce la diminuarea deducerii personale, contribuabilul este obligat să înștiințeze plătitorul de venituri din salarii în termen de 15 zile calendaristice de la data la care s-a produs evenimentul care a generat modificarea, astfel încât angajatorul/plătitorul să reconsidere nivelul deducerii începând cu luna următoare celei în care s-a produs evenimentul.

Deci daca iei la cunostinta ca s-a modificat ceva, reduci deducerea din luna urmatoare.

Parerea mea :mrgreen:
mrapi

Post by mrapi »

am o nelamurire:mi-a trimis un client un stat pt luna 8/2023 calculat in alta parte,salariat permanent cu 1 pers. intretinere(scolar),sal de incadrare 5111,zile lucrare=7,venit realizat=1626,deducerea personala pe stat este 407 si suplimentara 100.
cum a calculat deducerea personala ?
mie imi da 750,adica se incadreaza la venit intre 1..sal minim si cu 1 pers. intretintere este 25%*sal min
ms
costin_mentor

Post by costin_mentor »

Probabil au luat in calcul cate zile din luna a lucrat, ceva in genul :
pentru 10 zile si nr. zile oficiale = 22: 750*10/22=341. Cu alte cuvinte acorda deducerea in functie de zilele lucrate, total gresit.
mrapi

Post by mrapi »

multumesc
costin_mentor wrote: 09 Oct 2023, 10:07 Probabil au luat in calcul cate zile din luna a lucrat, ceva in genul :
pentru 10 zile si nr. zile oficiale = 22: 750*10/22=341. Cu alte cuvinte acorda deducerea in functie de zilele lucrate, total gresit.
Post Reply