Search  
Saturday, April 21, 2018 ..:: Forum ::.. Register  Login
 Forum Minimize
Pentru a putea posta mesaje trebuie să vă înregistraţi.
Notă: Mesajele cu conţinut jignitor sau ilegal (inclusiv cereri de soft piratat) nu sunt acceptate şi vor fi şterse imediat .

Pentru a primi raspunsuri rapide si corecte, scrieti in mesaj ce intentionati sa faceti, ce mesaj de eroare primiti, in ce context si in urma caror actiuni. De asemenea, mentionati versiunea de FoxPro in care lucrati!
Dacă nu specificați versiunea, se consideră VFP 9.0 SP2.

SearchForum Home
  Raportari pentru Institutii publice  Implementare  INTOCMIRE CERTI...
 INTOCMIRE CERTIFICATE MEDICALE
 
 5/22/2011 1:36:11 AM
User is offlineSCHRECK
424 posts
2nd


INTOCMIRE CERTIFICATE MEDICALE
 (N/A)
Pe baza legilor, celor spuse de Casa de Sanatate Judeteana unde depun foile de boala si pe experienta proprie voi incerca sa clarific unele probleme legate de intocmirea certificatele medicale
Programul dat de la ANAF nu verifica multa conditii, le valideaza si cand te prezinti sa depui certificatele medicale la Casele de Sanatate nu ti le preia sau daca le prela la verificarea ulterior constata ca sunt gresit intocmite si nu deconteaza banii din cerere.
1. La un certificat medical initial primele 5 zile calenderistice (nu lucratoare le suporta) angajatorul,
restul FNUASS exceptie fact codul de indemnizatie 08, 09 si 15 care sunt suportate integral de FMUASS.
2. Daca un angajat are in cadrul aceleiasi luni 2 sau mai multe certificate medicale sunt considerate in continuare daca indeplinesc 2 conditii:
- Nu exista intrerupele intre ele adica daca dupa primul certificat medical a lucrat o zi sau n-a lucrat ca a fost Sambata sau Duminica dupa care iar s-a inbolnavit al 2-lea certificat devine tot initial,
adica primele 5 zile iar plateste angajatorul. Concediile in prelungire le plateste FNUASS
- Trebuie sa aiba aceasi COD DIAGNOSTIC pe certificat se gaseste scris undeva in partea dreapta catre centru. Atentie nu Codul de indemnizatie 01,06, etc. Chiar daca nu exista intreruperi si codul diagnostic difera devine tot initial in acest caz nu mai trebuie completat nr. si seria certificatului initial. Din pacate programul ANAF-ului PDF-ul inteligent nu stie, le considera tot in prelungire te obliga sa introduci nr. si seria certificatului initial.
Ce se intelege prin Suma veniturilor din ultimele 6 luni.
OUG nr.158/2005 cu actualizarile aduse ulterior spune: Baza de calcul a indemnizatiei se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni PE BAZA CARORA SE CALCULEAZA CONFORM LEGII, CONTRIBUTIA PENTRU CONCEDII SI INDEMNIZATII adica acel 0.85%.
In continuare se specifica ca 0.85% se calculeaza la fondul de salarii adica efactiv realizat+sporuri+ore sup etc)+boala suportate de angajator NU TOTAL BRUT CARE CONTINE BOALA PLATITA DE FNUASS
Practic fondul de salarii se obtine scazand di brutul realizat boala platita de FNUASS.
Deci in concluzie Suma veniturilor din ultimele 6 luni reprezinta suma fondurilor de salarii pe ultimele sase luni. Total ore la care se imparte pt. a calcula tariful zilnic evident reprezinta zilele aferente fondului de salarii.
din total zile se scade silele de boala platite de FNUASS.

Ce se intampla in cazul codului 09 Ingrijire copil bolnav.
In prima luna se calculeaza normal. In luna urmatoare practic vom avea 5 luni pt.ca in luna anterioara fondul de salarii a fost 0 fiind suportata integral de FNUASS. Dupa sase luni suma veniturilor va fi 0 iar nr.zile tot zile.
Tariful zilnic va fi 0/0 care dp. de vedere matematic reprezinta o nedeterminare.

Solutia este urmatoare: la concedii medicale in prelungire se merge cu acelasi tarif zilnic stabilit in prima luna.
Daca in prima luna total venit pe ultimele 6 luni a fost 5100 iat total zile 118 tariful zilnic va fi 5100/118=43.22
Deci timp de trei ani merg cu acest tarif zilnic. La fel se procedeaza si pt.celalalte cazuri care reprezinta concedii in prelungire pt.mai multe luni.

Toate aceste reguli nu sunt verificate de programul dat de ANAF in schimb Casa de Sanatate nu deconteaza daca nu sunt respectate aaceste reguli. De fapt chiar daca sunt respectate tot nu le deconteaza sub pretextul ca nu sunt bani
 5/23/2011 2:09:42 PM
User is offlinehd56fox
290 posts
4th


Re: INTOCMIRE CERTIFICATE MEDICALE
 (N/A)
E o mica incorectitudine, dupa parerea mea.
Conform cu O 158/2005 :

    ART. 8
    (1) Stagiul de cotizare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, prevăzut la art. 7, se constituie din însumarea perioadelor:
#M3
    a) pentru care s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de către angajator sau, după caz, de către asigurat, respectiv de către fondul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale sau bugetul asigurărilor pentru şomaj.
#M7
    b) *** Abrogată
    c) *** Abrogată
#B
    (2) Se asimilează stagiului de cotizare în sistemul de asigurări sociale de sănătate perioadele în care asiguratul beneficiază de concediile şi indemnizaţiile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă.
    (3) Se asimilează stagiului de cotizare în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi perioadele în care asiguratul:
    a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
    b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora;
#M7
    c) a beneficiat de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 7/2007, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv perioadele în care persoanele asigurate au beneficiat de drepturile prevăzute la art. 12 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
#B
    (4) Perioadele prevăzute la alin. (2) şi (3) se asimilează stagiului de cotizare numai dacă în aceste perioade asiguratul nu a realizat stagii de cotizare în înţelesul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă.

Articolul urmator prevede cum de face calculul mediei :

  ART. 10
    (1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevăzute la art. 2 se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni pe baza cărora se calculează, conform legii, contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.
    (2) În situaţia în care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1), se constituie baza de calcul a indemnizaţiilor, se utilizează perioade asimilate stagiului de cotizare sau perioade dintre cele prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b) şi c), veniturile ce se iau în considerare sunt:
    a) cuantumul indemnizaţiilor, pentru situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. c) şi alin. (2);
    b) salariul de bază minim brut pe ţară, din perioadele respective, pentru situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b) şi alin. (3).
    (3) Prevederile alin. (1) se aplică şi în cazul pensionarilor de invaliditate gradul III, al pensionarilor nevăzători, pe perioada în care se află în situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B şi alin. (2) lit. c) şi d).
    (4) În cazul în care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni, pentru situaţiile prevăzute la art. 9 şi 31, baza de calcul a indemnizaţiilor o constituie media veniturilor lunare la care s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din lunile respective sau, după caz, venitul lunar din prima lună de activitate pentru care s-a stabilit să se plătească contribuţia, cu respectarea prevederilor alin. (2).
    (5) Din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate în zile calendaristice, se plătesc zilele lucrătoare.
    (6) La stabilirea numărului de zile ce urmează a fi plătite se au în vedere prevederile legale cu privire la zilele de sărbătoare declarate nelucrătoare, precum şi cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevăzute prin contractele colective de muncă.

Asadar perioadele asimilate ar trebui luate in considerare. Eu cel putin asa fac. Iau in calcul si boala care a intervenit in ultimele 6 luni.


 5/24/2011 12:45:42 AM
User is offlineEugen Gliga
1907 posts
1st
Re: INTOCMIRE CERTIFICATE MEDICALE
 (N/A)
Corect. Atat sumele platite din FNUAS, cat si zilele respective intra in calculul mediei zilnice.

Referitor la CM exista mari probleme din cauza completarii gresite a acestora de catre medici. Adica vine omu' la medic dupamasa si zice ca-i bolnav dar vrea CM doar de maine ca doar azi a fost la servici. Medicul ii da CM cu data de maine ( cu toate ca stie ca nu e corect ) dar data eliberii este din ziua respectiva ca nu poate astfel. Medicul raporteaza  CM-ul respectiv, iar tu cand vrei sa-l preiei iti zice ca nu e corect. Deja e prea tarziu si daca-l trimiti pe om inapoi la medic acesta nu poate decat sa corecteze data de inceput pt ca data eliberarii nu se mai poate modifica. Nu prea se mai poate face nimic si CM-ul are toate sansele sa fie respins la plata iar firma trebuie sa-l suporte din fondul de salarii.


 5/24/2011 5:37:54 PM
User is offlineSCHRECK
424 posts
2nd


Re: INTOCMIRE CERTIFICATE MEDICALE
 (N/A)
Solutia e ca nu prea exista solutie. Am patit si eu asa de mai multe ori.
Pt.ca declaratia 112 trebuie depusa (pt. ca se lasa cu amenzi) am introdus o data pe care sa-mi accepte
programul nu ce de pe foaia de boala. Am depus declaratia si m-am prezentat la CASS sa duc foaia de boala
si am explicat ca nu este din vina mea ci a medicului. La inceput n-au vrut sa mi-o preia dupa care
au devenit mai maleabile, mi l-au preluat si au spus ca vor lua masuri drastice impotriva medicilor care nu intocmesc corect certificatele,
lucru pe care nu m-a incalzit pre mult, iar la intrebarea ca mi se vor deconta banii am primit raspunsul VOM VEDEA.
Parerea mea este sa pui o data valida sa poti depune declaratia 112 si sa te bazezi pe bunavointa celor de la CASS sa-ti deconteze banii.
Eu nu pot intelege un lucru. Programul pe care il folosesc medicii de ce permite introducerea datelor de eliberare eronate
de ce nu sunt corelate regulile de validare de la cele 2 programe (D112 si programul lor cred SIUI) incat sa nu poata sa apara semenea
situatii aberante.
 5/25/2011 12:48:49 AM
User is offlineEugen Gliga
1907 posts
1st
Re: INTOCMIRE CERTIFICATE MEDICALE
 (N/A)
Treaba este foarte clara. Cand s-a facut analiza la SIUI nu existau atatea reguli si nu se facea atata caz pentru asta. Contractul fiind "bine facut"  orice modificare costa un pogon de bani si Casa de sanatate nu este dispusa sa plateasca aceste sume. In D112 s-au introdus aceste constrangeri tocmai pt a exista motive de refuz a plati CM-urilor. De fapt solutia aleasa pentru reducerea cheltuielilor cu CM-urile a fost complicarea pana la absurd a metodologiei de eliberare, raportare si plata a acestora.


 5/27/2011 12:26:12 AM
User is offlineSCHRECK
424 posts
2nd


Re: INTOCMIRE CERTIFICATE MEDICALE
 (N/A)
Cred ca nu este vorba de eroare si de interpretare a OUG158 care are niste ambiguitati.
In primul rand expresia 'stagiu de cotizatie' se refara la 2 situatii total diferite
1. Stagiul de cotizatie se refera la dreptul de a avea 'dreptul la concedii si indemnizatii' Art.7 si Art.8
2. Stagiul de cotizatie se refera la baza de calcul a indemnizatiilor Art.10

In primul caz pot intervenii de asemenea 2 situatii:
a) Asiguratul a lucrat normal si s-a inbolnavit
b) Asiguratul nu a lucrat dar are dreptul la concedii si indemnizatii
Ex. un asigurat a fost timp de 3 ani in ingrijirea copilui bolnav dupa care in prima zi in care trebuia
sa-si reia activitatea s-a inbolnavit

In cazul a) are drept la concediu de boala pt.ca a indeplinit Art.8 alin a), a achitat (patronul) contributia de
0.85% din fondul de salarii

In cazul b) aceasta regula nu se poate aplica pt.ca a fost in concediu de boala, nu a avut fond salarii deci nu
a achitat 0.85%
In acest caz dreptul la concediu ii da Art.8 alin.(2) Se asimileaza stagiului de cotizatie......perioadele in
care asiguratul beneficiaza de concedii si indemnizatii..

Deci pana acum am stabilit ca ambii asigurati au drept la concedii de boala.

Sa trecem la modul calculului concediului, baza de calcul.

in cazul a) se calculeaza conform Art.10-(1) Baza de calcul se determina....pe baza carora se calculeaza contributia
de pentru concedii si indemnzatii 0.85%, aplicabil ca a contribuit cu 0.85%

In cazul b) acest mod de calcul nu se poate aplica pt.ca n-a contribuit cu 0.85% deci se trece la Art.10- (2) a)
' indemnizatiile de asigurari sociale de care au beneficiat asiguratii, prevazute la art.8 alin (2)'

Deci parerea mea este ca tu ai cumulat cele 2 cazuri in una singura.

Tin sa mentionez ca aceasta este interpretarea mea personala, am asa am depus declaratiile au fost bune si CASS a returnat banii,
ma rog cu o intarziere de 2 ani.
 5/30/2011 5:38:03 PM
User is offlinemgabi
861 posts
1st


Re: INTOCMIRE CERTIFICATE MEDICALE
 (N/A)
Oricum ai calcula, iti primeste declaratia .... iti da si banii dupa lungi asteptari.

Eu merg tot pe varianta lui Eugen.
Se asimileaza stagiului de cotizare ... adica "asimilatele" au acelasi regim ca si perioadele pentru care s-a achitat contributia.

Avem 3 definitii:

1. Stagiul de cotizare= 12 luni anterioare lunii CM-ului  (vezi art.10: "ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare")
2. Stagiul minim de cotizare = 1 luna (cu exceptia urgente,contagioase ...etc.)
3. Stagiul de calcul (ca sa ma exprim in ton cu celelalte 2) = 6 luni anterioare (dar luate din cele 12 care alcatuiesc stagiul de cotizare, normal sau asimilat - zic eu- , nu de acum 2 sau 3  ani)

Eu asa vad lucrulurile si calculez ca si Eugen, baza=sal.lucrat+indemnizatii ... doar ca las posibilitatea utilizatorului sa modifice si sa-si treaca ce baza vrea.

  Raportari pentru Institutii publice  Implementare  INTOCMIRE CERTI...

Search  Forum Home         

 Google Ads Minimize

    

Copyright 2002-2013 Profox   Terms Of Use  Privacy Statement